Suriye muhalefetinde SDG çatlağı: Suudiler bize danışmadı!

SDG'yi Suriye muhalefetine katmaya çalıştığı öne sürülen Suudi Arabistan'ın, Müzakere Yüksek Komitesi'ndeki (MYK) bağımsız adayların seçilmesi için Riyad'da düzenlediği toplantı tartışma yarattı. Riyad'ın bağımsız adaylar için kendilerine danışmadığını savunan muhalifler, İstanbul'dan tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Suriye'de iç savaşın başından bu yana bölünmüş halde olan siyasi muhalefette Suudi Arabistan ve Kürtler üzerinden yeni bir çatlak yaşanıyor. Suriye Demokratik Güçleri'ni (SDG) Suriye muhalefetine katmayı ve Türkiye’nin nüfuzunu zayıflatmayı amaçladığı iddia edilen Suudi Arabistan'ın, Müzakere Yüksek Komitesi'ndeki (MYK) bağımsız adayların seçilmesi için Riyad'da düzenlediği toplantı tepki çekti.

MYK Başkanı Nasır el Hariri İstanbul'da yaptığı basın açıklamasında Suudi Arabistan'a "Toplantının hiçbir hukuki dayanağı yok" tepkisini gösterdi. Türkiye'nin 2012'deki kuruluş sürecinde PYD'ye karşı desteklediği Suriye Kürt Ulusal Konseyi'nden İbrahim Bro ise 'Suriye muhalefetinin belirlediği bazı Kürt adayların Suudi Arabistan tarafından, bir siyasi tarafa bağlı oldukları' gerekçesiyle kabul edilmediğini söyledi.

MUHALEFETİN SDG ENDİŞESİ

Suudi Arabistan'daki toplantı, muhaliflerin Kasım 2017'de oluşturduğu ve 36 üyeden oluşan MYK'nın sekiz bağımsız üyesinin belirlenmesi amacıyla düzenlendi. Komitedeki bağımsızlar bugüne dek bizzat komite içindeki önerdiği kişilerden seçiliyordu. Suudi Arabistan ise bu bağımsız adayların belirlenmesi için hafta başında 80 kişiyi Riyad'a davet etti. İşte bu durum, komitenin tepkisini çekti. AA'nın haberine göre, komite üyeleri bugüne dek dışlanan PYD veya SDG'li isimlerin seçilmesinden endişeli.

MYK Başkanı Nasır el Hariri de, Riyad'a İstanbul'dan tepki gösterdi. "Riyad toplantısına itiraz ediyoruz. Toplantının hiçbir hukuki dayanağı yok" diyen Hariri, "Toplantının bu şekilde hızlı yapılması Anayasa Komitesi'nin de çalışmalarını tehdit etmektedir. Bu durum muhaliflerin lehine değil" ifadelerini kullandı. Hariri, "Rejim bu durumu fırsata çevirip anayasa çalışmalarından kaçmak için bahane bulacak ve siyasi süreç olumsuz etkilenecek" iddiasında bulundu.

Hariri, kendisinin de toplantıya davet edilmediğini belirterek, "Davet edilen kişilerin hiçbiri de Suriye'nin içinden değil, birçoğu bağımsız değil, gelenlerin büyük bir kısmı siyasi partilere ve oluşumlara mensup. Umarız Suudi Arabistan toplantının konu başlıklarını gözden geçirir ve Suriye halkının acılarını hatırlar" dedi.

'SUUDİLER, BELİRLEDİĞİMİZ KÜRT ADAYLARI İSTEMEDİ'

Suriye Kürt Ulusal Konseyi'nin MYK'deki temsilcisi İbrahim Bro ise Riyad'ın toplantıyı 'apar-topar' düzenlediğini savundu. Rûdaw’a konuşan Bro, komitedeki bağımsız üyeler hakkında Müzakere Yüksek Komitesi ile gerektiği gibi diyalog kurulmadığını söyledi. Bro, 'Suriye muhalefetinin belirlediği bazı Kürt adayların da Suudi Arabistan tarafından, bir siyasi tarafa bağlı oldukları' gerekçesiyle kabul edilmediğini belirtti. (DIŞ HABERLER)

İddia: Riyad ve Kahire Türkiye'ye karşı SDG planını devreye soktuİddia: Riyad ve Kahire Türkiye'ye karşı SDG planını devreye soktu