Hong Kong'da Çin yanlısı lider hezimete uğradı

Hong Kong'da yaklaşık altı aydır devam eden protestoların gölgesinde yapılan yerel seçimler, eylemcilerle aynı tarafta olan adayların ezici zaferiyle sonuçlandı. Çin'le yakın bağa karşı demokrasinin güçlendirilmesini savunan adaylar koltukların yüzde 90'ını kazandı. Çin destekli lider Carrie Lam, 'hükümetin sonuçlara saygı duyduğunu' dile getirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hong Kong'da rekor katılımla düzenlenen yerel seçimlerde, aylardır süren protestoların tarafında yer alan demokrat adaylar büyük bir zafer kazandı. Seçimlerde oy verme hakkı olan 4,13 milyon seçmenin yüzde 71'inin sandığa gittiği bölge konseyi seçimlerinde Pekin yönetimine karşı demokrasinin güçlendirilmesinden yana olan adaylar, 452 koltuğun neredeyse yüzde 90'ını kazandı. Çin yanlısı olan adaylardan sadece 28'i konseye girerken 12 bağımsız aday seçildi.

Çin destekli lider Carrie Lam sonuçların ardından ilk açıklamasında, 'hükümetin seçim sonuçlarına saygı duyduğunu' ifade etti. "Sonuçlarla ilgili yorumların çoğunluğu, sonuçların, insanların mevcut durumdan ve toplumdaki derinlemesine sorunlardan memnuniyetsizliğini yansıttığı görüşünde" diyen Lam, 'hükümetin, halkın görüşlerinin üzerinde alçak gönüllülük ve ciddiyetle düşüneceğini' dile getirdi.

PROTESTOLAR HAZİRAN AYINDA BAŞLADI

Hong Kong'da demokrasi yanlısı, hükümet karşıtı protesto gösterileri beş ayı aşkın süredir devam ediyor. Göstericilerle polis arasında şiddetin giderek tırmandığı protestolar barışçıl toplu yürüyüşlerle başladı ancak polisin şiddete başvurması sonucu alevlenerek Hong Kong'un yakın tarihinin en büyük siyasi krizine dönüştü.

Protestoların çıkış sebebi, suç işlediğinden şüphelenilen kişilerin Çin'e iadesine imkân veren tartışmalı yasa tasarıydı. Hong Kong lideri Carrie Lam, iade tasarısının çekilmesini kabul etti ama sokaktaki hareketliliği durduramadı. Yetkililer, geçen hafta polis ile göstericiler arasında çıkan çatışmalar sonucu 116 kişinin yaralandığını duyurmuştu. Şu an protestocuların talepleri direkt genel seçimlerin düzenlenmesi ve polislerin göstericilere uyguladığı şiddetin araştırılması.

Son olarak eylemcilerden birinin canlı yayında polis tarafından vurulması büyük tepki çekti. Seçim öncesinde ise sandığa gidilmesinin engellenmemesi ya da seçimlerin ertelenmemesi için adayların çağrı yapmasıyla protestolara ara verildi. (DIŞ HABERLER/BBC Türkçe)

Hong Kong'da yerel seçimlere rekor katılımHong Kong'da yerel seçimlere rekor katılım