'Mafyayla çatışma anları' dizi çıktı

Meksika'da 'El Chapo' lakaplı mafya babası Joaquin Guzman’in oğlu Ovidio Guzman’ın yakalanması sırasında çekildiği belirtilen anları içerdiği iddia edilerek sosyal medyada paylaşılan görüntüler, Brezilya'da çekilen bir diziden alıntı çıktı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Meksika’nın Culiacan semtinde 18 Ekim 2019 tarihinde pek çok olaya neden olan bir gözaltı gerçekleştirildi. ABD’de müebbet hapis cezasına çarptırılan El Chapo lakaplı Joaquin Guzman’ın oğlu Ovidio Guzman’ın bir polis çevirmesi sırasında yakalanmasının ardından kartel üyeleri olduğu belirtilen kişiler polis ekiplerine ateş etmeye başladı ve çatışma çıktı. Çatışmalar Culiacan kentinin farklı noktalarına sıçradı, çok sayıda araç ateşe verildi.

Bu gelişmeler sırasında sosyal medyada da birçok paylaşım yapıldı. Twitter’da @DJOceans isimli kullanıcı tarafından yapılan paylaşım 25 bin beğeni 12 bin de retweet aldı. Video Türkiye’den de paylaşım aldı.

.

Ancak Teyit.org'un haberine göre sosyal medyada paylaşılan video Meksika’nın Culiacan kentindeki çatışmadan değil. İddia konusu video Haziran 2019’dan bu yana internette paylaşılıyor ve Brezilya yapımı Arcanjo Renegado isimli dizinin çekimlerinden bir bölüm içeriyor.

DJOceans ve tedaselectricas tarafından yapılan paylaşımdaki video, Federacion GOES SUP hesabındaki bir tweet'ten alınmış. O hesaptaki paylaşım da 28 Haziran 2019 tarihine ait.

Video ile ilgili internette tersine görsel arama yapıldığında videonun 2019 yılının Haziran ayından bu yana çeşitli YouTube hesaplarında paylaşıldığına rastlanabiliyor.

Haziran 2019’da YouTube’a yüklenen video, LiveLeak sitesine de aynı tarihlerde eklenmiş. Söz konusu videoyu Brezilya’da Bolsonaro Hükümeti’nde yer alan Daniel Silveira da 27 Haziran tarihinde paylaşmış. Silveira ikinci tweet'inde videonun bir televizyon dizisinden olduğunu belirtmiş.

Aynı videonun Twitter’da ilk paylaşıldığı hesaplardan biri ise @RiodeNojeira. Hesabın paylaşımında yer alan videonun, 18 Ekim 2019 tarihinde Meksika’dan olduğu iddiasıyla paylaşılan videodan 4 saniye daha uzun olduğu anlaşılıyor. Videonun son 4 saniyelik bölümünde mikrofon ve çekim aygıtları net bir şekilde görülebiliyor. Yine son bölümde “cut” (“kestik”: film veya dizi setlerinde yönetmenlerin sahneyi bitirmek için kullandığı bir ifade) şeklinde bir ses de duyuluyor. Ayrıca videonun üstünde yazan “Morro do Timba–Mare” Brezilya’nın Rio de Jenario şehrinde yer alan bir bölge olarak biliniyor.

.

Paylaşılan video ile ilgili YouTube’da yapılan diğer aramalarda da kaydın, 2020’de gösterime girecek ve Globo isimli bir platformda yayımlanacak Arcanjo Renegado adlı diziye ait olduğu ifade ediliyor. 26 Haziran 2019 tarihinde YouTube’a yüklenen ve birbirinin devamı olarak paylaşılan video zincirinde diziden bir operasyon sahnesi olarak, iddiadaki videonun yer aldığı görülebiliyor.

Videoların devamı incelendiğinde ise paylaşımların daha da uzun bir versiyonun Diego Bennker adlı YouTube kullanıcısının hesabında yer aldığı görülebiliyor. 7 dakika 48 saniye süren videoda dizi setinden birçok sahneye rastlanabiliyor.

Videoda dizinin oyuncularının çekimlere hazırlandığı sahnelerle karşılaşılabiliyor. 1:33’te dizide yer alan oyunculardan Marcello Melo Jr. adlı oyuncunun olduğu bir kareye de rastlamak mümkün.

.

Sonuç olarak Twitter’da Culiacan şehrinde Ovidio Guzman’ın yakalanması sürecinden olduğu belirtilen video, Brezilya’da çekilen Arcanjo Renegado adlı dizinin çekimlerinden alınmış. (Kaynak)