Dünya liderlerine BM'de Erdoğan dahil dört lidere karşı protesto çağrısı

İnsan Hakları İzleme Örgütü, BM Genel Kurulu'nun açılış konuşmalarını yapacak olan dört liderin insan hakları konusundaki sicillerini eleştirdi. Açıklamada, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın da aralarında bulunduğu bu liderlerin açıkça eleştirilmesi çağrısı yapıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Birleşmiş Milletler Genel Kurulu için New York’ta bir araya gelen uluslararası camiaya 'otoriter ve popülist liderlerin istismarcı politikalarını reddetme ve dünya genelinde insan haklarına daha fazla saygı gösterilmesini teşvik etme' çağrısı yaptı.

HRW’den yapılan yazılı açıklamada, BM Genel Kurul’unun açılış konuşmalarının Brezilya Cumhurbaşkanı Jair Bolsonaro, ABD Başkanı Donald Trump, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılacağına dikkat çekilerek, bu liderler 'yurt içinde ve bazen yurt dışında insan haklarına karşı agresif saldırılara öncülük eden' kişiler olarak nitelendi.

Yazılı açıklamada, HRW Direktörü Kenneth Roth'un şu sözlerine yer verildi: "Artan otoriterlik, insan hakları savunucularının her gün karşılaştığı en zorlu meydan okumalardan biri. Dünya liderlerinin, bu yıl BM Genel Kurulu’nun açılışını yapacak olan hak karşıtlarından oluşan grubu geri püskürtmeleri çok önemli."

Açıklamada, Sisi’nin Mısır’da altı yıldır ifade özgürlüğünü ve diğer temel hakları yok saydığı, Brezilya lideri Bolsonaro’nun Amazon yağmur ormanlarını yok eden suçlulara yeşil ışık yaktığı, Trump yönetiminin ABD içinde beyaz ırkın üstünlüğünü savunanlarla diğer aşırıcı grupları ve dışarda da istismarcı liderleri cesaretlendirerek insan haklarını hor gördüğü belirtildi.

HRW, Türkiye içinse şu ifadeleri kullandı: "Türkiye'de, 2016'daki şiddet içeren darbe girişiminden üç yıl sonra, Erdoğan'ın başkanlığı olağanüstü hal yönetimini normalleştirdi. 40 binden fazla insan terör suçlamasıyla hapse atıldı, ihraç edilen 130 bin kamu görevlisinin çok azı işlerine geri döndü, seçilmiş Kürt belediye başkanları görevden alındı ve ülke, dünyada en çok gazetecinin hapse atıldığı yer."

Açıklamada, Genel Kurul'da Çin, İran, Rusya, Suudi Arabistan ve Venezuela gibi 'ciddi insan hakları ihlallerinde bulunan' ülkelerin liderlerinin de konuşma yapacağı belirtilerek, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e şu çağrı yapıldı: "Giderek artan sayıda liderin insan haklarına karşı yükselen bir düşmanlık gösterdiği bir dönemde, Guterres'in Genel Kurul'u, belirli hükümetlerin ciddi insan hakları ihlallerini açıkça kınamaktan geri durmaması gerekir."

HRW, Guterres'e insan hakları konusunda genel sözler etmek yerine net ve açık mesajlar verme çağrısı yaparken, 'insan haklarına saygı duyan liderlerin de Genel Sekreter'den insan haklarını açıkça kınamasını beklediklerini' göstermelerini istedi. (Amerika'nın Sesi, DIŞ HABERLER)