Kıbrıs'ta başörtüsü tartışmasında müdür görevden alındı

Kıbrıs'ta Lefkoşa'nın Rum kesiminde mülteci statüsündeki bir öğrenci başörtüsü yüzünden okul müdürünün ırkçı muamelesine maruz kaldı. Başörtüsünü çıkarırsa okula girebileceğini söyleyen müdüre tepkiler artarken Eğitim Bakanlığı devreye girerek okul müdürünü görevden aldı.

Google Haberlere Abone ol

LEFKOŞA- Kıbrıs’ta yeni öğretim yılı başlarken Lefkoşa’nın Rum kesimindeki bir okulda mülteci statüsündeki bir öğrenci başörtüsü yüzünden ırkçı muameleye maruz kaldı. Apostolos Varnavas Lisesi'nde yaşanan tartışma kısa zamanda Kıbrıs’ın gündemine damga vururken, ilk kez insan hakları savunucuları organize bir şekilde sesini yükseltti ve Kıbrıs’ın eğitim sistemindeki "arkaik ve ırkçı nüveleri" sert bir dille eleştirdi.

MÜLTECİ KIZA BAŞÖRTÜSÜ TEPKİSİ

Beş yıldan beri devam ettiği lisede bu yıl mezun olmak amacı ile ders başı yapan bir mülteci öğrenci okul müdürünün yoğun tepkisine maruz kaldı. Öğrencinin başörtüsüne tepki gösteren okul müdürü, öğrenciyi sınıf arkadaşlarının yoğun tepkisi ve "ırkçı müdür istemiyoruz" sloganları altında okul dışarısına çıkardı.

Okul müdürü kendini "Kıbrıslı" olarak tanımlayan mülteci gence iki seçenek sundu: Başörtüsüz bir şekilde okula giriş ya da okuldan uzaklaştırma.

Genç, müdürün ısrarı karşısında kendisini 5 yıldan bu yana sorunsuz bir şekilde aynı eğitim kurumunda eğitimini sürdürdüğü argümanı ile savunmaya çalıştı. Ancak bu argüman kabul görmedi ve müdür okulun ana çıkış kapısını öğrencinin yüzüne kapattı.

OLAY BÜYÜYOR 

Öğrencinin okuldan uzaklaştırılmasından sonra gencin babası okulu ziyaret etti ve okul yönetiminde tatmin edici açıklamalar talep etti. Okul yönetimi olayı geçiştirmeye çalıştığı saatlerde, Lefkoşa’nın göbeğinde yaşananlar Rum medya kuruluşlarında yankı bulmaya başladı. Aynı şekilde sosyal medyada yoğun tepki dalgası kabarmaya başladı.

Yoğun tepkiler neticesinde devreye Eğitim ve Kültür Bakanlığı girdi ve söz konusu okul müdürü hakkında araştırma başlattı. Olay ile ilgili bir başka incelemeyi de Kıbrıs Cumhuriyeti’nin resmi, hukuki denetim mekanizmaları başlattı.

Kıbrıs Ortodoks Kilisesi güdümündeki Eğitim Bakanlığı’nın bazı yetkilileri ilk başlarda okul müdürünün "derin bağlantılarının” söz konusu olduğunu ve kendisine dokunulamayacağı iddiasında bulundu. Ancak hükümet yetkililerinin bu iddiaları ortaya attığı saatlerde Kıbrıs’taki tepkiler kontrol dışına taşmak üzereydi.

BAKANLIK GERİ ADIM ATTI 

Birçok hak savunucusu ve örgütü ile beraber, medya kuruluşları, siyasi partiler ve vatandaş sert bir şekilde Kıbrıs’ın eğitim sistemine dayatılan ırkçı anlayış karşısında ilk kez gür bir şekilde sesini çıkarmaya başladı. Geleneksel olarak muhafazakar çizgideki medya kuruluşları bile Eğitim Bakanlığı ile müdürü topa tutmaya başladı.

Yükselen tepkiler nedeniyle geri adım atmak durumunda kalan Eğitim Bakanlığı ilkin Cumartesi günü öğrenciyi, babasını Eğitim Bakanı Kostas Hambiaouris ve okul müdürü ile bir araya getirip barıştırmaya çalıştı. Ancak bu adım da toplum nezdinde kabul görmedi. Bu şekilde ilerleyen saatlerde Eğitim Bakanlığı söz konusu müdürü Apostolos Varnavas Lisesi’nden uzaklaştırmak durumunda kaldı.