Yunanistan'a darbe yanlısı Perulu danışman

Yunanistan'da Başbakan Kiriakos Mitsotakis, ABD ve neoliberalizm yanlısı çizgisiyle tanınan gazeteci İasonas Pipinis'i danışmanı olarak seçti. Peru’nun solcu, eski devlet başkanı Huan Velasko Alvarado’nun yeğeni de olan Pipinis, Venezuela'daki darbe girişimini desteklediği için Atina'da sol çevrelerin tepkisiyle karşılandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Peru’nun eski devlet başkanı’nın yeğeni Yunanistan’da geçen ay iktidara gelen Başbakan Kiriakos Mitsotakis’in danışmanı oluyor. Huan Velasko Alvarado’nun yeğeni bundan böyle Yunanistan’ın Başbakanlık Ofisi’nde Latin Amerika’daki gelişmeler için Başbakan Mitsotakis danışmanlık hizmeti sunacak.

PERU'NUN ESKİ BAŞKANININ YEĞENİ 

Peru’nun solcu, eski devlet başkanının yakını olan İasonas Pipinis son dönemde Yunanistan’ın tanınmış gazetecileri arasında gösteriliyor. Gazetecilik kariyeri boyunca Yunanistan’ın birçok medya kuruluşunda, genellikle dış haberler servisinde çalışan Pipinis’in Yunanistan’da yayınlanmış kitap ve makaleleri var.

Ana dil seviyesinde İspanyolca bilen Pipinis yüksek öğrenimini İspanya ve yurt dışında tamamladı ve ardından Latin Amerika’daki gelişmeleri yakından takip etti.

SOL ÇEVRELER TEPKİLİ 

Pipinis’in Başbakanlık Ofisi'nde işe başlıyor olması Atina’da sol çevrelerin tepkisini çekmiş durumda. Zira, Latin Amerika’da sol ve sosyalist rejim ve partilerle yakın ilişkileri bulunan eski Peru Başkanı'nın aksine yeğen Pipinis, ABD ve neoliberalizm yanlısı çizgisi ile öne çıkıyor.

Gazetecilik kariyeri boyunca Latin Amerika’da ABD’nin attığı adımları destekleyen Pipinis, son süreçte ABD’nin Venezuela’da rejim değişikliğine gitme teşebbüslerini de makaleleri ve röportajları ile destekledi ve tek yanlı olarak Yunanistan toplumuna yansıdı.

ATİNA STRATEJİ Mİ DEĞİŞTİRİYOR? 

Atina’daki sol muhalif çevreler Pipinis’in yol göstericiliğinde Yunanistan dış politikasının, en azından Latin Amerika özelinde, yeni süreçte yeni arayışlar içerisine girebileceği, ülkenin maceralara sürüklenebileceği ve geleneksel olarak verimli bir seyir izleyen Yunanistan-Latin Amerika ilişkilerinin gölgelenebileceği uyarısında bulunuyor.