Kıbrıs'ta planlanan iki yeni zirve ve başlayan yeni süreç

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Mustafa Akıncı ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis bugün 3,5 saat süren görüşmesi sona erdi. Liderler görüşme sonrası iki önemli zirvenin gerçekleşeceği bilgisini paylaştı.

Google Haberlere Abone ol

LEFKOŞA- Kıbrıs’ta uzun zamandan sonra yeni bir çözüm süreci başlıyor. Sürecin ilk durağı bugün Lefkoşa’da 1974’ten beri atıl durumda olan Uluslararası Havalimanı Yerleşkesi'nde iki liderin görüşmesi ile başladı.

BM ve iki liderlik sonrası bugünkü zirve sonrası yaptıkları açıklamada ileriki aylarda iki önemli zirvenin gerçekleşeceği bilgisini paylaştı.

Ay sonunda ya da Eylül başlarında adaya dönecek olan BM Genel Sekreteri Geçici Kıbrıs Danışmanı J. H. Lute iki taraf ile referans noktaları üzerinde uzlaşma arayacak. Bu girişim çerçevesinde Kıbrıs Sorunu'ndaki temel meselelerindeki çözüm prensiplerinin netleşmesi bekleniyor.

EYLÜL İLE BERABER İKİ ZİRVE 

Lute’ün devreye girmesinden sonra, muhtemelen Eylül’ün son aylarında New York’ta iki lider BM Genel Sekreteri ile bir araya gelecek.

Bu gelişmeler sonrasındaysa garantör devletlerin ve AB’nin gözetmen statüsü ile katılacağı gayrı resmi bir beşli toplantının yolu açılmış olacak.

ÖNEMLİ GÖRÜŞ AYRILIKLARI 

Bu yol haritasının açıklandığı esnada basına konuşan Kıbrıslı iki lider halen Kıbrıs Meselesinin önemli başlıklarında iki taraf arasında önemli görüş farklılıklarının var olduğu mesajını verdi.

Siyasi eşitlik konusunda Kıbrıs Türk tarafı Rum tarafının desentralize federasyon teklifini görüşmeye hazır görünürken, bu başlıkta üzerinde anlaşma sağlanamayan başlıklar gündemdeki yerini koruyor.

TEKLİFLER KARŞILIKLI OLARAK RET EDİLDİ

Aynı şekilde doğalgaz meselesinde Kıbrıs Rum tarafı Kıbrıs Türk tarafının iki toplumlu komite fikrini kabul etmezken, Kıbrıs Türk liderliği Rum tarafının “sizinle bu konuda atılan adımlar hakkında bilgi paylaşımında bulunalım” teklifine sıcak bakmıyor.

TÜRKİYE'NİN SONDAJLARI DEVAM EDİYOR 

Rum lider Nikos Anastasiadis ile görüşmesi sonrasında basına konuşan KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı gaz konusundaki anlaşmazlık nedeniyle Türk tarafının sondaj faaliyetlerinin devam edeceği mesajını verdi.

Anastasiadis ise Akıncı aracılığı ile Türkiye’ye mesaj göndererek doğalgaz meselesi ile asker konusunda iyi niyet adımları talep etti.