Silikon Vadisi haklarımıza karşı açık bir tehdittir

Büyük Teknoloji ve Silikon Vadisi oligarşisinin gözlerden ırak nihai hedefinin ne olduğunu tartışan kimse yok. Bu şirketler, dünyayı robotların yöneteceği “tekillik” demek olan gelecek öngörülerini gerçekleştirmek için milyarlarca doları masaya sürüyor. Bu bir şaka veya bilim-kurgu zırvası değil.

Google Haberlere Abone ol

Ned Ryun

Dikkatinizi çekmiyordur belki ama Amerikan halkı ve teknoloji devleri arasındaki, kişisel veriler, ifade özgürlüğü ve bilginin özgür akışı üzerine yaşanan savaş kızışıyor. Dünyadaki Googlelar ve Facebooklar hangi ifadenin ve bilginin çevrimiçi olmasına karar verilmesinde anayasal olmayan bir rol üstlendikçe ilk göze çarpandan daha çok şeyin tehlike altında olduğu açığa çıkıyor.

Aynı zamanda Sağ'daki bazı seslerin, neyin tehlike altında olduğu konusunda ya çok fazla naif ve cahil oldukları ya da aslında teknoloji şirketlerinin maaşlı işbirlikçileri oldukları görünür hale geliyor.

Sosyal medya kullanıcısı çoğu insan, kişisel bilgilerinin ne için kullanıldığından veya bu bilgilerin kullanılmasına ne ölçüde izin verdiklerinden tam anlamıyla emin değil. İşin doğrusu, birçok kişi teknoloji şirketlerine farkına vardıklarından çok daha fazla izin vermiş durumda.

HİZMETİN KARŞILIĞINI KİŞİSEL VERİLERLE ÖDÜYORUZ

Demokrat Senatör Mark Warner’ın dikkat çektiği gibi, Facebook ve diğer “ücretsiz” hizmetlerin kullanıcıları, kendi kıymetli kişisel bilgileriyle onlara ödeme yapıyorlar; inanın bana, hayatta hiçbir şey bedava değil. Warner ve Cumhuriyetçi Senatör Josh Hayley tarafından desteklenen DASHBOARD (Designing Accounting Safeguards to Help Broaden Oversight and Regulations on Data Act )* yasası ışığında, Facebook ilk kez, kullanıcı sözleşmesinin metnini değiştirdi, sizin kişisel bilgilerinizi kullanarak size şirket reklamlarını göstermek için o şirketlerden para aldığını kabullendi.

Fakat Silikon Vadisi’nin yapay zekâyı, otomasyon ve tekillik arayışıyla geliştirme çabalarında (yapay zekânın bağımsız davranışı anlamında) sizin kişisel bilgilerinizi nasıl kullandığıyla karşılaştırıldığında, bu, solda sıfır kalır. Sizin bilgileriniz, genel yapay zekâyı besleyen algoritmalar için azot oksit ve jet yakıtı görevi yapar. Bir de bunun üstüne işlemci hızlarının her iki yılda bir artacağı fikrine dayanan Moore Yasası’nın önermesini ekleyin. Teknoloji inanılmaz bir hızla ilerliyor. Fakat bizim düşünme yetimiz -özellikle de politika üreticilerinin anlayışı- fena halde geride kalıyor.

Artık, 2030 yılına doğru robotların, çoğu imalat sanayisinde çalışan 20 milyon işçinin yerine geçeceğine dair raporlara şahit oluyoruz. İşinden olan işçilere ne olur? Nereye giderler? Bir geçiş dönemi olacağı varsayılsa bile, önümüzdeki 30 veya 40 yıl içinde eski kuşak işçiler ne hale gelecek? Evrensel temel gelir, birçok nedenden dolayı bir çözüm değil, fiili emeğin sağladığı haysiyet bu nedenlerden biri. Federal arazilerde yapılan enerji araştırmalarından ve kullanımından elde edilen işletme paylarıyla finanse edilen Great Works Program (Büyük İşler Programı) adlı yeni bir proje önerisinde bulundum.

TEHDİT SANILANDAN DAHA BÜYÜK

Çözümler ne olacaksa olsun, kimse gerçek anlamda tartışmıyor bunu. Büyük Teknoloji ve Silikon Vadisi oligarşisinin gözlerden ırak nihai hedefinin ne olduğunu tartışan kimse de yok. Bu şirketler, dünyayı robotların yöneteceği “tekillik” demek olan gelecek öngörülerini gerçekleştirmek için milyarlarca doları masaya sürüyor. Bu bir şaka veya bilim-kurgu zırvası değil.

Bu, bizi nasıl daha “mutlu ve sağlıklı” yapabileceklerine ikna olmuş kişiler ve şirketler tarafından finanse edilip hızla oluşturulan gerçek bir hayat.

Bunun karşılığında özerk insanlar olarak sürdürdüğümüz yaşamlar sona erecek. İfade ve toplanma özgürlüğü, özgür bilgi akışının yok olmasıyla birlikte kaybolup gidecek. Liderlerimiz ağzı açık seyrederken, bu kendinden menkul oligarşi tam yol ileri doğru koşturacak.

Ortaya çıkmasına izin verilen tekeller de süreci hızlandırıyor; hal böyleyken Sağ cenahta “benim serbest piyasam” deyip sorunun nasıl çözüleceği hakkında geveleyip duranlar da var.

Bu fikirleri ağzına pelesenk etmişlerden bazıları da dışlanması ve görmezden gelinmesi gereken Koch biraderler gibi kararlı liberaller ve onların müttefiği gruplar. Benim hayatta bazı kurallarım vardır, çocuklar kibritle oynamamalı, liberaller de politikaya bulaşmamalı. İkisinin de sonu kötü olur.

SAĞCILAR ÇIKAR KARŞILIĞI DESTEK VERİYOR

David French gibi ve onun Google’dan doğrudan parasal destek alan National Review’daki meslekdaşları gibi başkaları da bu ahmakça lafları ediyorlar. Bazılarımız French ve onun türünden olanların son derece cahil (ki çok da akla yatkın bir tanımlama) olduklarını veya teknoloji şirketlerinin maaşlı işbirlikçileri olduğunu düşünüyoruz.

Bu iki senaryo da iyi değil. Sağ cenahta Büyük Teknoloji’nin parasını kabul etmiş herhangi bir kuruluş, ister bir yayın kurumu olsun ister bir düşünce kuruluşu olsun, bu meseleler söz konusu olduğunda büyük bir kuşkuyla ele alınmalıdır.

Amerikan halkının üzerine düşen, bu meseleler konusunda gözünü açıp seçilmiş yetkililerimizden haklarımızı acilen korumalarını talep etmektir.

Bunu geciktirmek, özgürlüklerimizden feragat edip tekilliğe ve teknoloji oligarşisine boyun eğmemizi kesinleştirmek demektir.

*Veri Yasası Hakkında Gözetimi ve Kuralları Genişletmeye Yardımcı Olmak Üzere Teminatların Düzenlenmesi

** Yazının aslı American Greatness sitesinden alınmıştır. (Çeviren: Serdar Aygün)