Yunanistan'da ırkçı parti parlamento dışı kalabilir

Yunanistan'da parlamentoda üçüncü parti olan Altın Şafak'ın oylarının önümüzdeki erken seçimlerde yüzde 8'den 3'e düşeceği tahmin ediliyor. Altın Şafak'ın oylarındaki bu düşüşle parlamentoya giremeyeceği hesapları yapılırken başka bir faşist partinin oylarını arttırdığı belirtiliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Yunanistan'daki erken milletvekilliği seçimlerine sayılı günler kala aşırı sağ cenahta hareketli saatler ve sürprizler yaşanıyor. 2012 yılından beri Yunanistan Parlementosu'nda temsil edilen ve geçtiğimiz dönemde ülkenin üçüncü büyük partisi konumuna erişen aşırı sağcı Altın Şafak zor günler geçiriyor.

Yunanistan'da yayınlanan son kamuoyu anketleri Altın Şafak'ın oy oranlarının yüzde 3'lük baraj seviyelerine gerilediğini gösteriyor. Parti önümüzdeki iki haftada oylarını artıramazsa ve tabanındaki kan kaybına çare bulamazsa, yeni dönemde meclis dışı kalma tehlikesi ile burun buruna gelecek.

YÜZDE 8'LERDEN YÜZDE 3'LERE DÜŞÜŞ

Altın Şafak'ın oy oranlarındaki düşüş Avrupa Parlementosu seçimleri ve yerel seçimler ile beraber başladı. Parti güçlü tabana sahip olduğu birçok bölgede ağır yenilgiler yaşarken, büyük umutlarla girmiş olduğu seçimlerden büyük bir hezimetle çıktı.

Geleneksel olarak ekonomik kriz yıllarında yüde 7 ile 8 bandına bir oy oranına sahip olan parti çok kısa bir süre zarfı içerisinde yüzde 4 seviyelerine geriledi.

Son kamuoyu araştırmalarına göre, an itibari ile Altın Şafak'ın oyları yüzde 4'lerin de altına gerilemiş durumda.

PARTİDE 'İÇ SAVAŞ' 

Oy düşüşü ile beraber Altın Şafak'ın içerisinde iktidar çekişmesi başladı. Partinin birçok kıdemli üyesi ve vekili Nikos Mihaloliakos'un liderliğine sert eleştiriler yöneltiyor. Eleştirilerin dozajı her geçen gün artarken, bazı mesajlarda fiziksel güç tehditleri de göze çarpmaya başlıyor.

Altın Şafak'ın birçok üyesine göre Mihaloliakos son süreçte partisini ailesinin bir çeşit “arka bahçesine” dönüştürdü ve kilit mevkilere eşini, kızını, damadını ve tanıdıklarını yerleştirdi.

YENİ FAŞİST PARTİ YÜKSELİŞTE 

Yunanistan'da aşırı sağcı Altın Şafak'ın oy oranlarındaki düşüş bir başka faşist tandanslı ve kilise desteğine haiz olan partinin oylarını arttırdığı bir döneme denk geliyor. Altın Şafak'ın aksine Ortodoks Kilise'nin bir kısmının desteğini arkasına alan Helen Çözümü (Ellini Lisi) emin adımlarla yeni mecliste temsil edilmeye hazırlanıyor. An itibariyle bu partinin oy oranı Altın Şafak'ı yakalamış durumda.

Helen Çözümü'nün lideri, gazeteci ve yazar Kiriakos Velopoulos, televizyonlardaki kitap satışları ve konuşmaları ile Yunanistan toplumuna faşizmden esinlenen otarşik bir gelecek vaat ediyor. Velopoulos kısa bir süre önce Yunanistan'da kadınların da silah altına alınmasını talep etti. Çiçeği burnunda yeni siyasetçi Türkiye ile bir savaş olasılığının da gündemde olduğunu ileri sürüyor.