Rusya'da geri adım: Gazeteci bırakılıyor, polisler açığa alındı

Rusya'da uyuşturucu bulundurma iddiasıyla gözaltına alınan araştırmacı gazeteci Ivan Golunov tepkiler üzerine serbest bırakıldı. Üç gazetenin 'Hepimiz Golunov'uz' manşetiyle çıkmasının ve Moskova'da eylem planlanmasının ardından, İçişleri Bakanlığı gazeteciyi tutuklayan iki polisi de açığa aldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Moskova belediyesindeki yolsuzluklara dair haberleriyle tanınan araştırmacı gazeteci Ivan Golunov'un gözaltına alınması sonrası nadir görülen bir basın özgürlüğü dayanışmasına ve tepkiye sahne olan Rusya'da, hükümetten geri adım geldi. Golunov hakkındaki suçlamalar düşürüldü, araştırmacı gazeteciyi gözaltına iki polisin ise açığa alınacağı açıklandı.

Golunov geçen hafta Moskova'da gözaltına alınmış, üzerinde ve evinde uyuşturucu bulunduğu iddiasıyla 12 saat gözaltında tutulduktan sonra duruşmaya kadar ev hapsine tutulmak kaydıyla bırakılmıştı. Gazetecinin 20 yıl hapse mahkum olabileceği belirtiliyordu. Avukatları ise uyuşturucunun, gazeteciyi susturmak isteyen yetkililer tarafından yerleştirildiğini savunuyor ve Golunov'a yapılan uyuşturucu testlerinin temiz çıktığına dikkat çekiyordu. Rusya üç saygın gazetesi de dün, meslektaşlarıyla dayanışma için 'Hepiniz Ivan Golunov'uz' manşetiyle çıkmıştı.

'PUTİN'DEN BİR YETKİLİNİN DAHA GÖREVDEN ALINMASINI İSTEYECEĞİM'

Rusya İçişleri Bakanı Vladimir Kolokoltsev ise bugün yaptığı açıklamada Golunov hakkındaki suçlamaların düşürüleceğini ve gazetecinin ev hapsi cezasının kaldırılacağını, zira iddia edilen suçun kanıtlanamadığını açıkladı. Rus bakan, Golunov'u gözaltına alan iki polisin de açığa alındığını duyurdu.

Kolokoltsev, Devlet Başkanı Vladimir Putin'den daha üst düzey bir yetkiliyi de görevden almasını isteyeceğini söyleyerek, "Meslekleri ne olursa olsun, her bir vatandaşın haklarının korunması gerektiğine inanıyorum" dedi.

İçişleri Bakanı'nın bu açıklamasından önce, Golunov ile dayanışma için yarın bir gösteri düzenleneceği belirtiliyordu. Eylem için Facebook'ta açılan sayfada, 25 bin kişi katılım göstereceğini beyan etmişti. (DIŞ HABERLER)

Moskova'da belediye yolsuzluklarını haber yapan gazeteci ile dayanışma: Üç gazete aynı manşetle çıktıMoskova'da belediye yolsuzluklarını haber yapan gazeteci ile dayanışma: Üç gazete aynı manşetle çıktı