KKTC vetoya rağmen güven oylamasına gidiyor

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde yeni kurulan hükümet eski Başbakan'ın vetosuna rağmen güven oylamasına gidiyor. Eski Başbakan'ın muhalefetine karşı yeni hükümetin önümüzdeki günlerde güven oyu alması bekleniyor.

Google Haberlere Abone ol

LEFKOŞA - Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) Ersin Tatar’ın Başbakanlığı’nda kurulma aşamasında olan yeni hükümet, meclisten güven oyu alamadan ilk firelerini vermeye başladı. Sağ partilerin oluşturduğu hükümete, ülkenin eski Başbakanı güven oyu vermeyecek. Yeni hükümet için gerçekleştirilecek olan güven oylamasına eski Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun’un da katılmaması bekleniyor.

Adanın kuzeyindeki son bilgilere göre iktidardaki Ulusal Birlik Partisi (UBP) Mağusa Milletvekili Sunat Atun'un UBP-HP hükümetine destek vermeyeceği öğrenildi. Basına yansıyan son bilgilere göre Sunat Atun'un umreye gitmeyi tercih ettiği, bu yüzden de güvenoyu oylaması sırasında mecliste olmayacağı belirtiliyor.

UBP-HP hükümetinde kabinede yer bulamayan Atun geçtiğimiz dönemdeki UBP Hükümetinde Ekonomi ve Enerji Bakanlığı görevini üstlenirken, Maliye Bakanı Berat Albayrak ile olan yakın ilişkileri ile ön plana çıkmıştı.

ESKİ BAŞBAKAN DA HÜKÜMETİ DESTEKLEMİYOR 

Atun gibi KKTC eski Başbakanı UBP Milletvekili Hüseyin Özgürgün de UBP-Halkın Partisi (HP) hükümetinin programının güven oylamasının yapılacağı meclis toplantısına katılmayacağını açıkladı. “Hiçbir görev talebim ve beklentim olmadan elimden geldiğince partime ve ülkeme fayda sağlamayı hayatım boyu sürdürecek olmakla beraber güven oylamasına katılmamaya karar verdiğimi belirtmek istiyorum. Partim beni her göreve getirmiş her görevde partime ve ülkeme 6 dönem 21 yıl aralıksız elimden geldiğince hizmet etmişimdir” açıklaması yapan Özgürgün hükümete güven oyu vermeyeceğini açıkladı.

İlgili açıklamanın devamında şu vurgu dikkat çekti: “3 günlük bir siyasinin kalkıp bana dil uzatması çok komik ve kısa sürede tükenmişliğin sonucudur. Bu nedenle vicdanım Kudret Özersay’a güvenoyunu reddediyor”.

HÜKÜMET GÜVEN OYU ALIYOR 

Kurulma aşamasında verdiği iki fireye rağmen yeni Ersin Tatar hükümetinin ilerleyen günlerde Cumhuriyet Meclisi’nde güven oyu alması bekleniyor.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, hükümet programının görüşülmesi gündemiyle olağanüstü toplandı. UBP-HP koalisyonunun, görev süresi boyunca yapmayı hedeflediklerinden oluşan hükümet programı, pazartesi günü Başbakan Ersin Tatar tarafından Meclis’te okunarak milletvekillerinin ve kamuoyuna sunuldu.

Yeni hükümetin programında ekonomik kalkınma 'birinci öncelik' olarak vurgulanırken ciddi bir kalkınma hamlesi amaçlanıyor. Halka “popülizmden uzak durarak halkımızın bugününü ve yarınını düşünerek hareket edeceğiz” sözü veren yeni hükümetin Kıbrıs sorunuyla ilgili politikasının anlatıldığı bölümde ise, "AB içinde iki devlet de dahil çok daha gerçekçi ve Kıbrıs’ın mevcut şartlarında gerçekleştirilebilir yeni fikirlerin artık masaya gelmesi gerekmektedir" deniliyor.

MECLİSTEKİ DENGELER 

Kıbrıs’ın kuzeyinde dörtlü hükümetin dağılmasından sonra Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, 14 Mayıs’ta UBP Genel Başkanı Ersin Tatar’ı yeni hükümeti kurmakla görevlendirmiş, Tatar da tüm partilerle yaptığı görüşmelerin ardından HP ile kurduğu kabinenin listesini 22 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı’na sunmuştu. Yeni hükümet için güven oylamasının en erken Cumartesi günü yapılması bekleniyor.

Cumhuriyet Meclisi’ndeki sandalye dağılımı şöyle:

UBP (sağ): 21

Cumhuriyetçi Türk Partisi (merkez sol, liberal tandanslı): 12

Halkın Partisi (sağ): 9

Toplumcu Demokrasi Partisi (merkez sol): 3

Demokrat Parti (sağ): 3

Yeniden Doğuş Partisi (milliyetçi sağ, ağırlıkla Türkiye kökenlilerin desteklediği parti): 2

Bu sandalye dağılımına göre, iki fireye rağmen UBP-HP Hükümeti'nin gerekli olan 26 sandalyeden iki fazla oy ile meclisten güven oyu alması bekleniyor.