Maduro'ya yönelik saldırılar

Uzun süredir ABD'nin ekonomik yaptırımları ve darbe girişimleriyle mücadele eden Venezuella'da bir çok kez darbe girişimi yaşandı. Venezuella Devlet Başkanı Nicolas Maduro, ABD'yi kendisini öldürtmek amacıyla bir plan hazırlamakla suçlamıştı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Venezuela'ya yaptırım uygulayan ABD'nin askeri operasyon sinyali verdiği esnada, Venezuela hükümeti, 'muhalefetle bağlantılı bir grup askerin darbe girişimi başlattığını' açıkladı. 'Darbe girişimi'nin bastırılmaya çalışıldığı, Venezuela’nın başkenti Caracas’ta hükümet yanlısı ve hükümet karşıtı eylemler ise devam ediyor.

Ülkede bir yandan ABD’nin ülke yönetimine müdahale eden politikalarına tepkiler sürerken, ABD müdahalesini de isteyen eylemler de yapılıyor.  Ülkede iç karışıklık yaşanırken, bir çok kez Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'ya karşı darbe girişimi iddiaları da sık sık gündeme geliyor.

MADURO KARŞITI EYLEMLER NE ZAMAN PATLAK VERDİ?

Nicolas Maduro'nun devlet başkanlığı koltuğuna oturmasından hemen sonra 2014'te 'güvenlik sorunları' iddiasıyla gösteriler başladı. Gösteriler başkent Caracas'a sıçradı. Muhalefet partilerinin de desteğiyle protestolar hükümet karşıtı gösterilere dönüştü. Müdahalede 28 kişi hayatını keybetti.

PETROL FİYATLARI GERİLEDİ

İhracat gelirinin yüzde 95'ini petrol satışlarından elde eden Venezuela, petrol gelirlerinin düşmesiyle ithalatta da sıkıntıya düştü. Mal kıtlığı nedeniyle fiyatlar yükseldi ve gösterileri tetikledi.

ABD VE MUHALEFET GÖRÜŞMEYE BAŞLADI

Trump yönetimi yetkililerinin de 2017 sonbaharından itibaren birçok kez Venezuela muhalefetiyle gizlice görüştüğü, ordudaki bazı eski komutanlarla "darbe" konusunu ele aldıkları ortaya çıktı.

DRONELA SALDIRI DÜZENLENDİ

Venezuella Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido'nun kendisini  'geçici devlet başkanı' ilan etmesinden hemen önce ülkede Maduro'ya yönelik girişimler de başladı. Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, başkent Caracas'taki törende konuşma yaptığı esnada patlayıcı yüklü dronelar ile saldırı düzenlenmişti. Yetkililer, saldırıda Maduro'nun yara almadığını belirtti.

Venezuella'da, 21 Ocak’ta darbe girişimi yaşanmıştı. ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, girişiminin ardından Venezuella halkına 'ayaklanma çağrısı' yapmış, yaptırımı olmayan Venezuella Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido ise vakit kaybetmeden kendisini 'geçici devlet başkanı' olarak ilan etmişti.

Guaido'nun ilanını, ABD Başkanı Donald Trump'ın Guaido'yu ülkenin "geçici devlet başkanı" olarak tanıdığını ilan etme kararı takip etmişti. Gelişmelerin ardından her iki tarafı da destekleyen eylemler başlamıştı. Kanada, Kolombiya, Peru, Ekvador, Paraguay, Brezilya, Şili, Panama, Arjantin, Kosta Rika, Guatemala ve İsrail Guaido'yu tanıyacaklarını duyururken, Türkiye, Rusya, Çin, Meksika, İran, Küba, Bolivya ve Yunanistan ise Venezuella Devlet Başkanı Nicolas Maduro yönetimini desteklemişti.

Darbe girişiminin bastırılmasının ardından Venezuella Devlet Başkanı Nicolas Maduro, ABD'yi ve Juan Guaido’yu kendisini öldürtmek amacıyla bir plan hazırlamakla suçlamıştı. Maduro, “Amerikan emperyalizmi beni öldürmek istiyor. Az önce şeytani kuklanın (Guaido) beni öldürtmek için bizzat yönettiği planı ortaya çıkardık. Elimizde buna dair kanıtlar var, fakat bizimle başa çıkamadılar ve çıkamayacaklar, çünkü tanrımız bizi koruyor” açıklaması yapmıştı. (DIŞ HABERLER)