Türkiye, Yemen'in eski cumhurbaşkanı Salih'in malvarlığını dondurdu

Türkiye, Yemen'in eski cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'in ve Husilerden kopan eski Yemenli komutanların Türkiye'deki mal varlıklarını dondurdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye, Yemen'i 34 yıl yönettikten sonra halk ayaklanması ile devrilen ve 2017'de öldürülen eski cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih başta olmak üzere beş Yemenlinin Türkiye'deki mal varlıklarının dondurdu.

Malvarlığı dondurulan diğer kişiler arasında, iç savaşta Suudi müdahalesine karşı çıkan İran yanlısı Husilerden kopmuş komutanlar da bulunuyor. Kararın, İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif'in Ankara ziyareti sonrası gelmesi dikkat çekti.

Resmi Gazete’de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan kararda, Salih’in yanı sıra dört kişinin Türkiye’deki bankalar ve diğer mali kurumlar ile gerçek ve tüzel kişiler nezdindeki kiralık kasa mevcutları da dahil, tüm hak ve alacakları ile mal varlıklarının 26 Şubat 2020 tarihine kadar dondurulmasına ve mal varlıklarına ilgili işlemlerin Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın iznine bağlanması hükmedildi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 2140 (2014) 2216 (2015), 2402 (2018) ve 2456 (2019) sayılı kararlarına dayandırılan bu adımla, Salih'in yanı sıra malvarlığı dondurulan kişiler şöyle:

Abd El Khaliq Al Houthi - Husi Askeri Komutanı - 1984 doğumlu

Abdullah Yahya Al Hakim – Husi Grubu İkinci Komutanı

Ali Abdullah Saleh - Yemen Genel Halk Kongresi Partisi Başkanı – 1945 doğumlu

Abdulmalik Al Houthi

Ahmet Ali Abdullah Saleh – Eski Büyükelçi ve eski Tuğgeneral – 1972 doğumlu

SALİH 2017'DE ÖLDÜRÜLDÜ

Yemen'i 34 yıl yöneten Salih, cumhurbaşkanlığı döneminde Husilerle mücadele etmişti. Ancak 2011'de patlak veren halk ayaklanmalarının ardından değişen dengelerle 2013 Husilerle müttefik oldu; bununla birlikte, Husilerin 4 Aralık 2017'de düzenlediği saldırıda hayatını kaybetti. (Dış Haberler)