Yeni Zelanda saldırganı Brenton Tarrant kimdir?

Yeni Zelanda'da nefret dolu bir ideoloji ile iki camide en az 50 kişiyi öldüren 28 yaşındaki Brenton Tarrant'ın kimliğine dair yeni ayrıntılar ortaya çıkıyor. Tarrant'ın memleketinde 'normal bir insan' olarak tanındığı, 2010 sonrasında çıktığı dünya seyahatinde radikalleştiği belirtiliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yeni Zelanda'da iki camide en az 50 kişiyi öldüren İslam karşıtı saldırgan Brenton Tarrant'ın hayatı ile ilgili yeni ayrıntılar ortaya çıkıyor. Batı basını, 87 sayfalık nefret manifestosu ile dünyayı dehşete düşüren Tarrant'ın, memleketinde 'normal bir insan' olarak tanındığını yazdı. İşte, Tarrant'ın hayatına dair bilinenler:

Saldırgan, 2010 yılına kadar Avustralya'nın New South Wales eyaletinin Grafton kentinde yaşıyordu. Bir spor salonunda kişisel eğitmen olarak çalışıyordu. Tarrant'ın 2000'lerin sonunda birkaç yıl boyu çalıştığı spor salonunun yöneticisi Tracey Gray, CNN'e açıklamasında "Herhangi biri kadar normal bir insandı. Hiçbir aşırılıkçı görüş ortaya koyduğunu veya çılgınca bir davranışını görmedim" diyerek şaşkınlığını anlattı.

Avustralya basını Tarrant'ı tanıyan başkalarının da benzer bir 'sıradan hayat', hatta 'güzel bir aile' portresi çizdiğini yazarken, saldırganın aşırılıkçı görüşlerini 20'li yaşlarında çıktığı Avrupa ve Asya seyahatinde edindiği sanılıyor. Boşanmış bir ailenin çocuğu olan Tarrant'ın babası, 2010 yılında kanserden öldü.

TÜRKİYE'DEN BAŞKA HANGİ ÜLKELERİ GEZDİ?

Tarrant'ın bu dönemde babasından kalan parayla Türkiye, Pakistan, Bulgaristan, Romanya, Macaristan, Karadağ ve Sırbistan'a gittiği biliniyor. Ekim 2018'de Pakistan'ın kuzeyindeki Gilgit-Baltistan bölgesinde kaldığı otelin sahibi ise saldırganı 'sıradan bir turist' olarak niteleyip "Yerel yemeklere çok meraklıydı. Otelden sabah çıkardı, akşam dönerdi" dedi.

Tarrant'ın seyahatleri sırasında nasıl olup da bir dünya vatandaşına dönüşmek yerine nefret dolu bir ideolojiye yöneldiği, bu ülkelerde kimlerle temas kurduğu merak konusu. Manifestosunda ise 2017'deki Avrupa seyahati sırasında İsveç'in başkenti Stockholm'de bir kamyonetin yayaların üzerine saldırı sonrasında 'değişmeye başladığını' öne sürüyor.

BİLGİSAYAR OYUNLARINDAN ETKİLENMİŞ

Saldırganın Yeni Zelanda'ya yerleştikten sonra ise internette hem forumlara yazarak hem de oyun oynayarak çokça zaman geçirdiği biliniyor. Manifestosunda Spyro the Dragon 3 adlı oyunda 'etnik milliyetçiliği', Fortnite adlı oyunda ise katil olmayı öğrendiğini açıkça anlatıyor.

TÜRKİYE SEYAHATİ ARAŞTIRILIYOR

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Tarrant'ın Türkiye seyahatini ve olası irtibatlarını araştırdıklarını söylemişti. Erdoğan, "İstanbul'a 3 gün bir gelmiş 40 gün bir gelmiş, şimdi çalışmalar yapılıyor bunun bağlantısı nerelerle var çıkaracağız. Ama tabii Yeni Zelanda'dan bunların hesabının sorulmasını istiyoruz. Öyle kuru kuruya şöyle bir müddet yatsın ondan sonra çıksın olmaz böyle şey" demişti. (Dış Haberler)

Yeni Zelanda'daki cami saldırganı Türkiye'de araştırılıyorYeni Zelanda'daki cami saldırganı Türkiye'de araştırılıyor

Yeni Zelanda videoları ne anlatıyor?Yeni Zelanda videoları ne anlatıyor?

49 kişiyi öldürüp 'beyaz güç hareketi' işareti yaptı49 kişiyi öldürüp 'beyaz güç hareketi' işareti yaptı

TRT World: Yeni Zelanda faili Türkiye'de 43 gün kaldıTRT World: Yeni Zelanda faili Türkiye'de 43 gün kaldı