Hindistan'da çatışma: 4 asker, 1 polis ve 1 sivil hayatını kaybetti

Hindistan'ın Cammu Keşmir bölgesinde, güvenlik güçleriyle Ceyş-i Muhammed üyeleri arasında çatışma çıktı. Çatışmada 4 asker, 1 polis, 3 örgüt üyesi ve 1 sivil öldü. 

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hindistan'ın Cammu Keşmir bölgesinde, güvenlik güçleriyle Ceyş-i Muhammed örgütü üyeleri arasında yaşanan çatışmada 4 asker, 1 polis, 3 örgüt üyesi ve 1 sivil hayatını kaybetti.

Hindistan makamlarından yapılan açıklamada, güvenlik güçlerinin ihbar üzerine sabah saatlerinde Srinagar'ın güneyindeki Pulwama bölgesinde bir köyü kuşattığı belirtildi.

Köyde yapılan arama sırasında güvenlik güçleriyle Ceyş-i Muhammed arasında çatışma çıktığı ifade edilen açıklamada, çatışmada aralarında 1 binbaşının da bulunduğu 4 asker, 1 polis, 3 örgüt üyesi ve 1 sivilin hayatını kaybettiği aktarıldı.

Görgü tanıkları ise güvenlik güçlerinin çatışma sırasında sivillere ait beş evi patlayıcılarla kullanılamaz hale getirdiğini söyledi.

Cammu Keşmir'de perşembe günü bir askeri konvoya bombalı araçla yapılan saldırıda 40'tan fazla asker hayatını kaybetmişti. Saldırı Ceyş-i Muhammed örgütü üstlenmişti. Saldırıdan Pakistan'ı sorumlu tutan Hindistan misilleme tehdidinde bulunmuştu.

KEŞMİR SORUNU

İngiltere 1947'de Hindistan'dan çekilirken prenslik şeklinde yönetilen Keşmir'i Hindistan ya da Pakistan ile birleşme konusunda serbest bıraktı. Nüfusunun yüzde 90'ı Müslüman olan Keşmir halkı, 1947'de Pakistan'a katılmaktan yana tavır alsa da dönemin prensi Hindistan ile birleşmeye karar verdi. Karara Müslüman Keşmir halkı karşı çıktı. Pakistan ve Hindistan'ın bölgeye asker göndermesiyle taraflar 1947'de ilk kez savaştı. İki ülke arasında yine aynı nedenle 1965 ve 1999'da savaş çıktı.

Keşmir'in yüzde 45'i Hindistan'ın, yüzde 35'i Pakistan'ın kontrolünde bulunuyor. Bölgenin yüzde 20'sine ise Çin hakim durumda. Hindistan ele geçirdiği bölgeleri "Cammu Keşmir" eyaleti adı altında kendine bağladı. Cammu Keşmir, halen Hindistan'da Müslüman nüfusun çoğunlukta olduğu tek eyalet özelliği taşıyor. Pakistan ise kendi kontrolü altındaki Keşmir'e "Azad Keşmir (Bağımsız Keşmir)" ve "Gilgit Baltistan" olarak iki özerk bölge statüsü verdi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 1948'den itibaren aldığı kararlarla Keşmir'in askerden arındırılmasını ve geleceğinin halkoyuyla belirlenmesini öngördü. Hindistan, halk oylamasına sıcak bakmazken, Pakistan ise BM Güvenlik Konseyi kararlarının uygulanmasını istiyor.

CEYŞİ MUHAMMED ÖRGÜTÜ

Ceyş-i Muhammed, 2000 yılında Mesut Azhar tarafından kuruldu. Örgüt, Keşmir'in Hindistan'dan ayrılarak Pakistan'la birleştirilmesini amaçlıyor.

Hindistan'ın yanı sıra, ABD, İngiltere, Pakistan ve Birleşmiş Milletler Ceyş-i Muhammed'i "terör örgütü" olarak kabul ediyor.

Ceyş-i Muhammed, Leşker-i Tayyibe örgütüyle birlikte 2001'de Delhi'de parlamentoya saldırı düzenlemişti. Saldırıda 8 güvenlik görevlisi hayatını kaybetmişti.

Mesut Azhar'ın Pakistan'ın Pencap bölgesinde olduğu tahmin ediliyor. Pakistan, Hindistan'ın Azhar'ın sınır dışı edilmesi talebini "delil yetersizliği" gerekçesiyle reddetmişti.

Eski Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref, 2010 yılında, Alman Der Spiegel dergisine yaptığı açıklamada, Pakistan güvenlik güçlerinin Keşmir'de savaşması için militanlara eğitim verdiğini söylemişti. (DUVAR/AA)