Sarı Yelekliler eyleminde ırkçı saldırı tepki çekti

Yahudi karşıtı nefret suçlarının yüzde 74 oranında arttığı Fransa'da, Sarı Yelekliler eylemlerine katılan bir grup ünlü düşünür Alain Finkielkraut'a "Pis Siyonist", 'Kirli ırk" ve "Fransa bizimdir" gibi sözlerle saldırıda bulunurken görüntülendi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa, Sarı Yelekliler eylemlerine katılan bir grubun, ünlü düşünür Alain Finkielkraut'u Yahudi karşıtı ırkçı sözlerle taciz etmesini konuşuyor. Kendisi de bir dönem ırkçılık tartışmalarına yol açmış olan 69 yaşındaki Finkielkraut, sarı yelekli protestocuların sözlü tacizinden polis tarafından kurtarıldı.

Olay, dün Fransa'nın başkenti Paris'teki eylemlerde yaşandı. Olay yerinde çekilen görüntülerde, bir grup protestocunun Finkielkraut'a "Pis Siyonist", 'Kirli ırk", "Fransa bizimdir", "Git kendini kanala at", "Filistin" ve "Halk seni cezalandıracak" gibi sözler sarf ettiği görülüyor. Finkielkraut daha sonra polis tarafından uzaklaştırılıyor.

Finkielkraut gazetecilere yaptığı açıklamada, bütün eylemcilerin kendisine düşmanca davranmadığını, hatta birinin sarı yelek vererek kendisini eyleme davet ettiğini söyledi. Bununla birlikte, "Mutlak bir nefret hissettim ve bu ilk değildi. Orada polis olmasaydı korkardım" ifadelerini kullandı.

MACRON: BUNA GÖZ YUMMAYACAĞIZ

Avrupa'da anti-Semitizm'in yükselişe geçtiği bir dönemde Sarı Yelekliler eylemlerinde de ırkçı seslerin duyulması Fransa'da yeni bir tartışma başlattı. Bir dizi siyasetçiden görüntülere tepki yağarken, haftalardır devam eden protestolar nedeniyle zor durumda olan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da devlet politikaları adına 'pay çıkardı'. Macron Twitter'dan yaptığı açıklamada "(Finkielkraut'un) Maruz bırakıldığı antisemitik hakaretler, bizim ne olduğumuzun ve bizi büyük bir ulus yapan şeylerin mutlak bir inkârıdır. Buna göz yummayacağız. Polonyalı göçmenlerin oğlu olarak Fransız bir akademisyen olan Alain Finkielkraut, sadece önde gelen bir yazar değil, aynı zamanda Cumhuriyet'in herkese imkân tanıdığının bir sembolüdür" dedi.

Fransa İçişleri Bakanı Christophe Castaner "Hiçbir şekilde hoşgörülemez" derken, Komünist Parti'nin Avrupa Parlamentosu seçimlerinde aday gösterdiği Ian Brossat "Finkielkraut'un fikirlerinden nefret edebiliriz ama ona bir Yahudi olarak saldırılmasını hiçbir şey meşrulaştıramaz" tepkisini gösterdi.

SARI YELEKLERE BAŞTA DESTEK VERMİŞTİ

Fransa'da yakın tarihin tanınmış düşünürlerinden biri olan Finkielkraut, sık sık televizyon programlarına çıkan bir isim. Finkielkraut ırkçılık ve Yahudi karşıtlığı hakkındaki yazılarıyla tanınsa da, Fransız milli takımının sadece siyahlardan oluştuğuna dair sözleriyle 2005 yılında tepki çekmişti. 2006 yılında da Fransa'nın sömürgeci tarihini yücelttiği için akademik çevrelerde eleştirilmişti.

Finkielkraut, Sarı Yelekliler eylemlerine başta destek vermişti. Ancak sonradan, bu hareketin liderlerini eleştirerek "Kibir taraf değiştirdi" demişti.

FRANSA'DA YAHUDİ KARŞITI SUÇLAR YÜZDE 74 ORANINDA ARTTI

Fransa'da son günlerde Yahudi karşıtı nefret suçlarının yüzde 74 oranında artması, anti-semitizm içerikli vandalizm ve duvar yazılarının yaygınlaşması nedeniyle bir endişe söz konusu. 14 siyasi parti perşembe günü anti-semitizme karşı harekete geçilmesi çağrısı yapmıştı. (Dış Haberler)