Çin: Türkiye'nin iddiaları çok çirkin

Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan Türkiye Dışişleri'ne tepki: Abdurrehim Heyit hakkındaki iddialar çok çirkin. Resmi girişimde bulunduk.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Uygur Türklerinin tanınan halk ozanı Abdurrehim Heyit konusunda Türkiye ile Çin arasında yaşanan gerilim derinleşiyor. Türkiye tarafından, 'Heyit'in hapishanede hayatını kaybettiğine' dair haberlere istinaden yapılan "Uygur Türklerinin haklarına saygı gösterin" açıklamasına "Heyit ölmedi" diyerek bir video ile yanıt veren Pekin yönetimi, son olarak 'Türkiye'den yanlış iddialarını geri çekmesini' talep etti.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, Türkiye Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hami Aksoy'un Heyit'in hapishanede öldüğüne dair açıklaması için 'çok çirkin' ifadelerini kullandı ve Çin'in Türkiye nezdinde resmi girişimde bulunduğunu söyledi. Sözcü, "Abdurrehim Heyit, hayatta olduğu gibi çok da sağlıklı; internette dün ona ait bir video izledim" dedi.

Sözcü Hua, "Türkiye'nin 'hayattaki kişilerden ölmüş diye bahseden' saçma yalanlara dayanarak mesnetsiz ithamlarla Çin'i suçlaması çok yanlış ve aşırı sorumsuzca. Buna kararlılıkla karşı çıkıyoruz" ifadelerini kullandı. (Çin Uluslararası Radyosu)

Çin'den Türkiye'ye: Açıklama tamamen gerçek dışıÇin'den Türkiye'ye: Açıklama tamamen gerçek dışı

Dışişleri'nden Çin'e çağrı: Kapatmaya davet ediyoruzDışişleri'nden Çin'e çağrı: Kapatmaya davet ediyoruz