Çipras güven artırıcı önlemlerle geliyor

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras önümüzdeki günlerde Türkiye'yi ziyaret edecek. Atina hükümeti, bu ziyaretle Türk- Yunan ilişkilerinde "ani bir yumuşama" gerçekleşmesini beklemiyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunanistan Başbakanının çok kritik bir süreçte Türkiye hükümeti ile gerçekleştireceği temaslar ile ilgili olarak Atina’da temkinli bir bekleyiş söz konusu. Atina’daki diplomatik kaynaklar bu temasların sonucunda kritik gelişmeler ve Türk-Yunan ilişkilerinde “ani yumuşama” beklemezken, Aleksis Çipras’ın Türkiye hükümeti ile güven artırıcı önlemleri tekrardan masaya yatırma amacında olduğu vurgusunda bulunuyor.

Kathimerini gazetesinin Atina’da edindiği son bilgilere göre, Yunanistanlı üst düzey diplomatlar Çipras’ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile gerçekleştireceği görüşme ile ilgili büyük umutlar taşımıyor.

KIBRIS VE DARBECİ SUBAYLAR 

İkili ilişkilerin dışında, Çipras ve Erdoğan'ın Kıbrıs için muhtemel yeni bir barış sürecinin zorlanması perspektifini de görüşmesi bekleniyor.

2016 yılında başarısız darbe girişimi sonrasında Yunanistan'a kaçan sekiz Türk subayı olayının da masaya yatırılması bekleniyor.

GÜVEN ARTTIRICI ÖNLEMLER MASADA 

Kaynaklara göre, en iyi senaryo, Türk ve Yunan temsilcilerinin müzakerelerinin yeniden başlatılması veya iki taraf arasındaki güven artırıcı önlemlerinin yoğunlaştırılması, yenilerinin açıklanmasını içeriyor. Bu kapsamda Başbakan Çipras’ın Ekumenik Partik Bartholomeos ile beraber Heybeliada Ruhban Okulu’na gerçekleştirmesi beklenen ziyaret Yunanistan açısından büyük önem arz ediyor.

Atina okulun bir an evvel açılmasını Türk-Yunan ilişkileri açısından çok önemli bir gelişme olarak görüyor. Geçmişte Türk tarafı Ruhban Okulu’nun tekrardan eğitime başlamasını Batı Trakya’daki ve Yunanistan’daki Türkiye’yi ilgilendiren başka koşullara bağlamıştı.

SAVUNMA BAKANI BELİRSİZ 

Çipras’ın Türk tarafı ile yapacağı görüşmelere sayılı saatler kala Yunanistan'ın yeni Savunma Bakanı eski Silahlı Kuvvetler Komutanı Evangelos Apostolakis'in Türk mevkidaşı Hulusi Akar’ın görüşme tepkisine nasıl bir cevap vereceği netleşmiş değil.