Görüşme krizi: Erdoğan ile Bolton arasında ne oldu?

ABD heyetinin Ankara'ya yaptığı kritik Suriye ziyaretine, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Bolton arasında yaşandığı belirtilen görüşme krizi damga vurdu. Peki taraflar arasında ne yaşandı? Erdoğan, Bolton'la görüşen Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın'ı arayıp ne dedi?

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ankara bugün, ABD'nin Suriye'den çekilme kararı sonrasında AK Parti hükümetinin Fırat'ın doğusuna harekât düzenleme planı nedeniyle kritik önem taşıyan bir ziyarete ev sahipliği yaptı. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford ve IŞİD'le Mücadele Özel Temsilcisi James Jeffrey Ankara'daydı. Ancak 'Fırat'ın doğusuna harekâtın ayrıntıları konuşulacak' diye duyurulan ziyarete, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Bolton arasındaki görüşme krizi damga vurdu. Bolton, Erdoğan'la biraraya gelmeden ve kameralar önüne geçmeden Ankara'dan ayrıldı.

Peki, Amerikan basınının 'Erdoğan Bolton'ı reddetti' başlığıyla haberleştirdiği, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın ise "Teyitli bir randevu sözü yoktu" dediği krizin arka planında ne yaşandı?

Gerilimin kaynağında, Bolton'ın haftasonunda Suriyeli Kürtler ile ilgili yaptığı açıklama yatıyor. Bolton, Ortadoğu temaslarının Türkiye'den bir önceki durağı olan İsrail'de yaptığı açıklamada, Suriye'den çekilmek için 'IŞİD'le savaşmış Kürt güçlerinin korunması' şartını koşmuş, bu sözleri Ankara'da tepki çekmişti.

PLANDA YOK AMA...

Gelinen noktada ise Fırat'ın doğusu hakkında yeni bir açıklama yapılmadığı gibi, iki ülke arasında yeni bir gerilim patlak vermiş görünüyor. Taraflar, önceden planlanmış bir görüşme olmadığı konusunda hemfikir. Ancak ziyaret öncesindeki beklenti, Bolton ile Erdoğan'ın biraraya geleceği yönündeydi. Öyle ki, iki ülkenin medyasında da Bolton'ın 'Erdoğan dahil Türk yetkililerle' biraraya geleceği belirtiliyordu.

'GRUP TOPLANTISINA GİDİYORUM'

Bolton'ın Sözcüsü Garrett Marquis de gazetecilere yaptığı açıklamada, 'görüşme krizi'nin nasıl yaşandığını anlattı. NBC News'un haberine göre Marquis, 'Erdoğan'ın Bolton-Kalın görüşmesi sırasında Kalın'ı aradığını ve Bolton'a selamlarını ilettiğini' söyledi. Buna göre Erdoğan, 'Bolton'la görüşmeye vakit ayıramayacağını çünkü grup toplantısı için Meclis'e gittiğini' belirtti.

Time dergisi de şu ifadeleri kullandı: "Marquis, Amerikalı yetkililere Erdoğan'ın Bolton'la görüşmemesine, yerel seçimlerin ve meclis konuşmasının gerekçe gösterildiğini söyledi."

NBC News'a konuşan Amerikalı yetkililer ise öncesinde teyit edilmese de ikili arasında bir görüşme yapılmasının beklendiğini söyledi.

AMERİKAN BASINI: ERDOĞAN REDDETTİ

Amerikan basını ise bu gelişmeyi 'Erdoğan'ın Bolton'ı reddettiği' vurgusu yapan başlıklarla duyurdu.

Bloomberg'ün haberinde, "Erdoğan Trump'ın danışmanı Bolton'la görüşmeyi reddetti" başlığı kullanıldı; "ABD askerilerin çekilmesi sonrasında ABD destekli Kürt grubun Suriye'de kilit rol oynaması yönündeki Amerikan önerilerine sert tepki göstermek için önceden planlı bir parlamento konuşmasını kullandı" denildi.

NBC NEWS: İKİ NATO MÜTTEFİKİ ARASINDAKİ AYRILIK DERİNLEŞTİ

NBC News'un haberinde, Erdoğan'ın AK Parti Grup toplantısında Bolton hakkında yaptığı açıklamalar aktarılıp 'İki NATO müttefiki arasındaki görüş ayrılığının derinleştiği' yorumu yapıldı. Haberde, "Bolton Türkiye ziyaretini yetkililerle iki saatten uzun temaslardan ama Erdoğan'la görüşmeden sonlandırdı" denildi.

Bloomberg muhabiri Jennifer Jacobs ise Twitter hesabından, Erdoğan'ın 'haftasonundaki açıklamalarına öfkelendiği' Bolton'ı 'nazikçe' reddettiğini yazdı. Jacobs da Erdoğan'ın Bolton-Kalın görüşmesi sırasında Kalın'ı arayarak gelemeyeceğini ilettiğini belirtti.

Wall Street Journal gazetesi de haberi "Erdoğan, ABD'nin Suriye konusundaki talebini 'ciddi bir hata' diyerek yerden yere vurdu" başlığıyla verdi.

KALIN: TEPKİ GİBİ DEĞERLENDİRMEK DOĞRU OLMAZ

Kalın ise "Sayın Cumhurbaşkanımız Bolton’a teyitli bir randevu sözü yoktu" dedi. Kalın, "Talep söz konusu idi ama biz bunu en baştan beri teyit etmemiştik. Sayın cumhurbaşkanımız da ifade ettiler, Bolton’un muhatabı bellidir. Buna gerek duyulmadı. Ama bunu tepki gibi değerlendirmek de doğru olmaz. Sayın Bolton’un İsrail’deki açıklamalarının tepki uyandırdığı malum" diye konuştu. (Dış Haberler)

İddia: Erdoğan nazikçe reddetti, Bolton gidiyorİddia: Erdoğan nazikçe reddetti, Bolton gidiyor

Kalın: Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Bolton'la randevusu yoktuKalın: Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Bolton'la randevusu yoktu

ABD: Kürtleri korumadan çekilmeyeceğizABD: Kürtleri korumadan çekilmeyeceğiz