'Pasifik Okyanusu plastikten geçilmiyor'

Pasifik Okyanusu'nu yüzerek geçmeyi deneyen yüzücü: "Plastikten geçilmiyor!"

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Okyanusların plastik çöplüğüne dönmesi sonucu doğal hayatın yok oluşuna dikkat çekmek için Japonya'dan ABD'ye yüzen profesyonel yüzücü Benoit Lecomte, 'her üç dakikada bir plastik parçasına rastladığını' belirtti.

Fransız yüzücü Benoit Lecomte, Pasifik Okyanusu'nu uçtan uca yüzen ilk insan olmayı ve plastik atıkların okyanuslar üzerinde yarattığı yıkım hakkında bilinçlilik yaratmayı denedi. 1998'de Atlantik Okyanusu'nu yüzerek geçmiş olan Lecomte, 'Pasifik'in plastik çöpten geçilmediğini' açıkladı. Yüzücü, Pasifik'i yaklaşık 9 bin km yüzerek geçme rekoru kırma hedefini kasım sonunda hava koşullarının çok ağırlaşması nedeniyle bıraktı.

'EVİMİZDE KULLANDIĞIMIZ NESNELER'

San Francisco'ya ulaşma hedefinden vazgeçmeyen 51 yaşındaki yüzücü, CNN'e şunları söyledi: "Bazen etrafımızda balinalarla yüzüyorduk, ardından bam, 10 dakika sonra suda yüzen kocaman bir plastik parçasıyla burun buruna geliyorduk. Bunların çoğu hepimizin evde kullandığı nesneler. Bunları deniz yaşamının içinde görmek çok rahatsızlık verici." Yolculuğu sırasında her üç dakikada bir plastik parçasına rastladığı zamanlar olduğunu aktaran Lecomte, kendisini destekleyen ekibin suya ağ attığı her sefer, yarım saat içinde 100 plastik parçasının ağda toplandığını kaydetti.

FUKİŞİMA'DAN KALAN RADYASYON DA VAR

Okyanustaki plastik kirliliğine dair bilinçlendirmenin bitmeyen bir görev olduğunu belirten yüzücü, "İnsanlara alışkanlıklarını değiştirmek için esin kaynağı olma çabasına devam edeceğiz" dedi. NASA ve Woods Hole Oşinografi Kurumu dahil 12 bilimsel kurumdan araştırmacılar, Lecomte'nin yolculuğu boyunca incelemeler yapıp örnekler topladı. İncelemelerin özellikle odaklandığı 8 alan arasında plastik kirlilik ve Fukuşima felaketinden kalan radyasyon da vardı. (Sputnik)