Tarhanlı'nın çalışma arkadaşları: Gözaltı hukuksuz

Bu sabah gözaltına alınan İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turgut Tarhanlı’nın çalışma arkadaşlarından açıklama: Hakkında verilen gözaltı ve arama kararının kişi özgürlüğü ve güvenliği ile adil yargılanma haklarına aykırı olduğu kanaatindeyiz.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi çalışanları, üniversitenin Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turgut Tarhanlı’nın bu sabah saatlerinde 12 kişiyle birlikte gözaltına alınması üstüne basın metni yayımladı. Tarhanlı hakkında verilen gözaltı ve arama kararının 'kişi özgürlüğü ve güvenliği ile adil yargılanma haklarına aykırı olduğunun' vurgulandığı metinde, sürecin temel hak ve özgürlüklere riayet edilerek masumiyet karinesi ile lekelenmeme hakkı da gözetilerek sonuçlandırılması temennisinde olunduğu ifade edildi.

Bilgi Üniversitesi’nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin 16 yıldır dekanlığını üstlenen, ülkemizin önde gelen insan hakları akademisyenlerinden ve savunucularından biri olan kıymetli Dekanımız ve hocamız Prof. Dr. Turgut Tarhanlı’nın sabah saatlerinde evinden gözaltına alınması ile başlayan gelişmeleri kaygı ve üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz.

Bilindiği üzere ceza muhakemesi çerçevesinde, hakkında suç isnadı bulunan kişilerin öncelikle ifade vermek üzere davet edilmesi gerekmektedir.

Yine gözaltı kararının verilebilmesi, soruşturma yönünden zorunluluk bulunmasına ve somut delillerin varlığına bağlanmıştır.

Temel hak ve özgürlükler ile ilgili bu kuralların hocamız bakımından da uygulanması zorunluluğuna rağmen, hakkında verilen gözaltı ve arama kararının kişi özgürlüğü ve güvenliği ile adil yargılanma haklarına aykırı olduğu kanaatindeyiz.

Sürecin, hocamızın yıllardır savunuculuğunu yaptığı temel hak ve özgürlüklere riayet edilerek, hukukun üstünlüğü ilkesi çerçevesinde ve masumiyet karinesi ile lekelenmeme hakkı da gözetilerek sonuçlandırılmasını umuyoruz."

Prof. Dr. Turgut Tarhanlı bu sabah Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Barış İçin Akademisyenler'in "Bu suça ortak olmayacağız" metni imzacısı Prof. Betül Tanbay, Anadolu Kültür'ün Yönetim Kurulu Başkanvekili Yiğit Ekmekçi, Yönetim Kurulu üyesi Ali Hakan Altınay, Anadolu Kültür Genel Koordinatörü Asena Günal ve eski genel müdürü olan Hafıza Merkezi Eş Direktörü Meltem Aslan ile Anadolu Kültür'den Bora Sarı, Ayşegül Güzel, Hande Özhabeş, Yusuf Cıvır, Filiz Telek ve Yiğit Aksakoğlu ve yapımcı Çiğdem Mater ile gözaltına alınmıştı. (Haber Merkezi)

Dekan Tarhanlı ve akademisyenlere gözaltıDekan Tarhanlı ve akademisyenlere gözaltı

Türkiye Barolar Birliği: Yargı baskı aracına dönüşmemeliTürkiye Barolar Birliği: Yargı baskı aracına dönüşmemeli

Polisten Meltem Aslan Çelikkan'a meslek: Muhalif gazeteciyle evliPolisten Meltem Aslan Çelikkan'a meslek: Muhalif gazeteciyle evli

AB'den gözaltılara tepki: Gündeme getireceğiz, alarm vericiAB'den gözaltılara tepki: Gündeme getireceğiz, alarm verici

Emniyet'ten açıklama: Gözaltıların nedeni GeziEmniyet'ten açıklama: Gözaltıların nedeni Gezi

Duran Adam, Kırmızılı Kadın, Piyano Çalan Adam: Ne yapmışlardı?Duran Adam, Kırmızılı Kadın, Piyano Çalan Adam: Ne yapmışlardı?