Duran Adam, Kırmızılı Kadın, Piyano Çalan Adam: Ne yapmışlardı?

Bugün gözaltına alınan akademisyen ve aydınların 'getirttiği' öne sürülen 'Duran Adam', 'Piyano Çalan Adam' ve 'Kırmızılı Kadın'ı nasıl tanımıştık?

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Akademisyenlere ve aydınlara yönelik bu sabah düzenlenen operasyonda 13 kişi gözaltına alındı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada operasyonun gerekçesi olarak, "Osman Kavala’yla hiyerarşik ilişki içinde eylemleri organize etmek" gösterildi. Gözaltına alınan kişilerin de 'sivil itaatsizlik ve şiddetsiz eylem' başlıkları altında eylemlerin devamlılığını sağlamak için yurt dışından aktivizm eğiticileri, kolaylaştırıcılar ve profesyonel eylemciler getirttikleri öne sürüldü. 'Getirtildikleri' öne sürülen kişiler, 'Duran Adam', 'Piyano Çalan Adam' ve 'Kırmızılı Kadın' Gezi eylemleri sırasında tanınmıştı.

Dekan Tarhanlı ve akademisyenlere gözaltıDekan Tarhanlı ve akademisyenlere gözaltı

DURAN ADAM: ERDEM GÜNDÜZ 

Gezi eylemleri sonrasında polisin Taksim'e çıkışları engellenmesini protesto eden Erdem Gündüz, 17 Haziran 2013 günü Taksim Metro çıkışında hareket etmeden ve konuşmadan durarak 8 saat beklemişti. Olayı duyan pek çok kişi de, 'Duran Adam' olarak anılan Gündüz'e destek vererek yanına gelip durmaya başladı. Polis ise Gündüz'ün üzerini aradıktan sonra 'durmak' herhangi bir suç teşkil etmediği için herhangi bir işlem yapmadı. 1979 Ankara doğumlu olan Gündüz, Ege Üniversitesi Tiyatro Topluluğu’nda oyunculuk eğitimi aldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Cemal Reşit Rey Dans Tiyatrosu ve İstanbul Dans Tiyatrosu topluluklarında dans etti. The John Kennedy Center Gösteri Sanatları Sanatçı Değişim Programı ile Washington ve Newyork’ta modern dans üzerine eğitim aldı.

Emniyet'ten açıklama: Gözaltıların nedeni GeziEmniyet'ten açıklama: Gözaltıların nedeni Gezi

KIRMIZILI KADIN: CEYDA SUNGUR 

Gezi eylemlerinin hemen başlangıcında parkta kurulan çadırlara müdahale eden polis, daha sonra 'Kırmızılı Kadın'ı olarak anılacak Ceyda Sungur'un üzerine gaz sıkarken görüntülendi. 27 Mayıs 2013 günü çekilen fotoğraf eylemlerin sembolü haline geldi. Kırmızı elbisesi, omzundaki alışveriş çantası ve polisin sıktığı biber gazının etkisiyle saçları arkaya savrulan Sungur'un, geri çekilmemesi büyük yankı uyandırdı. O dönem iktidar cephesinden yapılan farklı açıklamalarda bu müdahalenin 'ölçüsüz' olduğu belirtilmişti. İstanbul Teknik Üniversitesi şehir planlamacılığı bölümünde akademisyen olan Sungur'a, gaz sıkılması talimatı verdiği iddiasıyla yargılanan dönemin Beyoğlu'dan sorumlu İl Emniyet Müdür Yardımcısı Ramazan Emekli hakkında, duruşmalara katılmadığı gerekçesiyle yakalama kararı çıkarıldı.

PİYANO ÇALAN ADAM: DAVİDE MARTELLO

13 Haziran 2013 gecesinden ertesi güne kadar, 14 saat boyunca, Taksim Meydanı'nda piyano çalan Davide Martello, Gezi eylemcilerine destek vermişti. Polis Martello'nun piyanosuna el koymuştu. Kendisini 'barış aktivisti' olarak tanımlayan Almanyalı piyanist, Rusya'ya karşı Ukrayna'nın Donetsk Valiliği önünde, ABD’nin Boston kentindeki Copley Meydanı'nda, Fransa'da Bataclan saldırılarının ardından Paris'te de konser vermişti. (HABER MERKEZİ)

'Kırmızılı kadına' gaz sıktıran müdür yardımcısı aranıyor'Kırmızılı kadına' gaz sıktıran müdür yardımcısı aranıyor