Yunanistan sağa kayıyor, solcular endişeli

Pew araştırma şirketinin Yunanistan'da iki yıl boyu yaptığı araştırma, halkın ekonomik kriz sürecinde sağa kaydığını ortaya koydu. Buna göre Yunan halkının yüzde 89’u kendi medeniyetlerini daha önemli ve zengin buluyor; yüzde 76’sı sadece Ortodoksların Yunanistan vatandaşı olabileceğini düşünüyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ekonomik kriz sürecinden çıkmaya çalışan Yunanistan’da son yıllarda muhafazakâr ideoloji ve değerler yükselişe geçmiş durumda. ABD menşeli Pew Araştırma Şirketi'nin Avrupa genelinde 2015-2017 yıllarında yaptığı araştırma, komşu ülkenin ilerici kesimleri açısından alarm verici nitelikte sonuçlar içeriyor.

34 Avrupa ülkesinde aynı dönemde gerçekleştirilen araştırmanın Yunanistan için açıklanan sonuçları şöyle:

  • Yunanistan vatandaşlarının yüzde 89’u kendi medeniyetlerini diğer medeniyetlerden daha önemli ve zengin buluyor.
  • Toplumun yüzde 76’sına göre Ortodoks Hristiyanlık inancı Helen medeniyetinin mihenk taşını teşkil ediyor. Toplumun bu kesimine göre sadece Ortodoks Hristiyan inancına sahip olan bireyler gerçek anlamda Yunanistan vatandaşı olabilir.
  • Aynı şekilde, araştırmaya katılanların yüzde 74’ü Helen olma özelliğini kan bağı ile özdeşleştiriyor. Bu anlayışa göre Yunanistan vatandaşları arasında 'kan bağı' var. Başka bir deyişle, Yunanistan toplumunun geniş kesimlerine göre 'Helen olmak' için 'Helen' anne ve babalardan, Yunanistan topraklarında ya da Yunanistan ile tarihi ilişkiler içerisinde olan topraklarda doğmak gerekiyor.
  • Pew’in araştırmasına göre Yunanistan vatandaşlarının yüzde 92’si tanrıya inanırken, bir Müslümanı aile bireyi olarak kabul etmeye hazır olanların oranı yüzde 31, bir Yahudi’yi ailesine kabul etmeye hazır olanların oranı ise yüzde 35.

İLERİCİ KESİM ENDİŞELİ

Yunanistan’da sol çizgide yayın yapan medya kuruluşları ile ilerici siyasi hareketler ve sivil toplum örgütleri, bu araştırmanın sonuçlarını 'alarm verici' olarak niteledi. Efimerida ton Sintakton gazetesi ekonomik kriz yıllarında vatandaşların muhafazakâr değerlere sığındığını ve bu durumunun tüm sol oluşumlar için çok büyük bir sorun teşkil ettiği vurgusunda bulundu.

YENİ ANAYASA BEKLENİYOR

Yunanistanlı uzmanlara göre son araştırmanın sonuçları ışığında Syriza iktidarının son haftalarda üstünde durduğu anayasa değişikliğinin önemi daha berrak bir şekilde görülüyor. Syriza, Avrupa Parlamentosu seçimleri, yerel seçimler ve parlamento seçimlerine az bir süre kala, elindeki tüm kozları oynayarak anayasaya daha demokratik ve liberal bir kimlik kazandırmaya çalışıyor. Bu bağlamda laiklik ilkesinin anayasaya giriyor olması ülkenin muhafazakâr değerlere sığındığı bir ortamda ayrı önem arz ediyor.