Olof Palme'nin eşi hayatını kaybetti

Olof Palme'nin eşi Lisbet Palme hayatını kaybetti. Olof Palme, 1986 yılında öldürülmüştü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Silahlı saldırıda yaşamını yitiren eski İsveç Başbakanı Olof Palme’nin eşi Lisbet Palme, hayatını kaybetti. Lisbeth Palme, Olof Palme’nin öldürüldüğü tarihe kadar kendisiyle 30 sene evli kalmıştı.

Olof Palme Stockholm merkezinde öldürüldüğü sırada yanında bulunan Lisbeth Palme, üç sene sonra eşinin katili olarak Christer Pettersson teşhis etmiş, ancak Christer Petterson sonunda delil yetersizliğinden serbest bırakılmıştı.

Lisbet Palme, 14 Mart 1931’de mühendis Christian Beck-Friis ve Anna Beck-Friis’in kızı olarak doğdu. Çocuk psikoloji uzmanı olarak eğitim alan Lisbet Palme, İsveç UNICEF’in yöneticiliğini yaptı. Hayatı boyunca çocukların eğitimi ve sağlığı için mücadele etti. UNICEF, internet sayfasında Lisbeth Palme, "toplumdaki zayıf insanları merkeze alıp onlar için mücadele eden cesur insan" olarak  betimledi.

Olof Palme

OLOF PALME KİMDİR?

Olof Palme 1960'lı yıllarda Sosyal Demokrat Parti'nin liderliğini üstlenmiş ve Ulaştırma-Eğitim Bakanlığı ve Eğitim Bakanlığı görevini yürütmüştü. devrimci reformist olarak anılan Olof Palme Prag Baharı'nı tanklarla bastıran Sovyetler Birliği'ni de, ABD'nin Vietnam Savaşı'nı da eleştirmişti. 1968'de eğitim bakanıyken Vietnam'a ABD müdahalesini eleştiren bir eyleme konuşmacı olarak katıldığı için ABD, İsveç'teki elçisini geri çağırmıştı. Olof Palme, Küba Devrimi'ne ve Nikaragua'daki Sandinista gerillalarına verdiği siyasi ve mali destekle de tepki çekmişti.

Olof Palme, 28 Şubat 1986 gecesi eşi ve oğlu ile sinemadan evine dönerken faili meçhul bir cinayete sonucu hayatını kaybetti. İsveç'in mazisinde çok da fazla siyasi şiddet olmadığı için koruması yoktu. Cinayet davasından yargılanıp, Lisbet Palme tarafından teşhis edilmiş olmasına rağmen aklanan tek zanlı Christer Pettersson, 16 Eylül 2004'te esrarengiz bir biçimde öldü. Suikastla ilgili, Güney Afrika'daki apartheid rejiminden, PKK'ye; CIA ve mason locasından Şili'de Pinochet rejiminden kaçan solculara iltica hakkı tanımasına kızan milliyetçi Şilili tetikçiyi kapsayan çok sayıda komplo teorisi üretilmişti. (Dış Haberler)