Yunanistan ABD'ye 'Balkan Paktı' önerdi

Yunanistan Savunma Bakanı Kammenos'tan ABD'ye 'B planı' teklifi geldi. Bakan, Balkanlar'da Rusya karşıtı yeni eksen önerdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kammenos’un ABD'ye önerdiği 'B planı'yla, Yunanistan -  Makedonya anlaşması yeni bir boyut kazandı. ABD’yi ziyaret eden Milli Savunma Bakanı Panos Kammenos’un ABD’ye üç yeni üs önermesi, Yunanistan hükümeti içerisindeki derin çatlakları da ortaya çıkardı.

Atina’dan sızan ilk kulis bilgilerine göre Kammenos’un ABD’ye sunduğu iddia edilen teklifinin ana ekseninde Rusya’nın Balkanlar'daki etkinliğinin sınırlandırılması yer alıyor. Öte yandan, Kammenos bu teklifle, Balkanlar'daki etkinlik alanını genişletmek isteyen Türkiye’nin hedeflerine de set çekmeyi de hedefliyor.

Kammenos’un teklifine göre, yeni süreçte Makedonya ve Yunanistan isim tartışmalarını bir kenara bırakarak 'Balkan Güvenlik Paktı Projesi'ne odaklanacak. İlk etapta bu anlaşmaya Yunanistan, Makedonya, Arnavutluk ve Bulgaristan dahil olacak. Sonraki safhalarda pakta Sırbistan da dahil olacak.