Fotoğraflar Panahi’nin değil

Sosyal medyada Ramin Hüseyin Panahi'ye ait olduğu iddiası ile paylaşılan fotoğrafların 2013'te idam edilen Muhammad Ali Sarvari'ye ait olduğu ortaya çıktı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sosyal medyada paylaşılan ve teyit.org’a ihbar olarak gönderilen fotoğrafın, İran’da idam edildiği belirtilen Ramin Hüseyin Panahi’yi gösterdiği iddiasının yalan olduğu öğrenildi.

6 Eylül 2018’de Panahi’yi gösterdiği iddiasıyla Facebook’a yüklenen fotoğraf yaklaşık 5 bin kişi tarafından paylaşıldı. Bunun yanı sıra aynı fotoğrafın 'Dersim Çiziyor' isimli sayfa tarafından 4 Temmuz 2018’de yine Panahi’yi gösterdiği iddiasıyla Facebook’a yüklendiği ve şimdiye kadar 14 bin kez paylaşıldığı görülebiliyor.

.

FOTOĞRAFTAKİ KİŞİ 2013 YILINDA İDAM EDİLEN MUHAMMAD ALİ SALVARİ

Ancak fotoğrafın, İran’da idam edildiği belirtilen Ramin Hüseyin Penahi’yi gösterdiği iddiası doğru değil. Fotoğraf, 2013 yılında sokakta bir kişiyi gasp ettikten sonra suçlu bulunarak idam edilen Muhammad Ali Sarvari’yi gösteriyor.

AP Images tarafından paylaşılan 2013 tarihli bir fotoğrafta, İran’ın başkenti Tahran’da, “Allah’a karşı savaş açma” suçuyla yargılanan ve daha sonra idam edilen Alireza Mafiha ve Muhammad Ali Sarvari’yi görmek mümkün. Daily Mail Gazetesi motorla bir kişiyi gasp eden Sarvari ve Mafiha’nın görüntülerinin video paylaşım sitesi YouTube’a yüklendiği ve bunun ardından kişilerin yakalanıp idam cezası aldığı belirtiliyor.

Yine New York Times tarafından yapılan 20 Ocak 2013 tarihli haberde Sarvari ve Mafiha’nin idamını 300 kişinin izlediği de ifade ediliyor. Söz konusu olayın Türkiye basınına da yansıdığını söylemek mümkün. NTV tarafından yapılan 21 Ocak 2013 tarihli bir haberde, söz konusu kişilerin gasp anına ait görüntülerinin YouTube’a yüklendiği ve sonrasında suçlu bulunan kişilerin idam edildiği belirtiliyor. İstanbul Haber tarafından yapılan aynı tarihli bir haberde söz konusu olay sırasında çekilmiş diğer fotoğraflara rastlanabiliyor.

.

İRAN, RAMİN HÜSEYİN PENAHİ'NİN DE ARALARINDA OLDUĞU 3 KİŞİYİ 8 EYLÜL'DE İDAM ETTİ

Ramin Hüseyin Panahi, 23 Haziran 2017 tarihinde gözaltına alınmış, Ocak 2018’de ise ‘Allah’a karşı gelme, silahlı örgüte üyelik ve devlete karşı silahlı ayaklanma’ ithamlarından suçlu  bulunmuştu. BBC Türkçe’nin haberine göre hakkındaki infaz kararının durdurulması için düzenlenen çok sayıda uluslararası kampanyaya rağmen Penahi, Zanyar Muradi ve Lukman Muradi ile beraber 8 Eylül’de idam edildi. Penahi’nin avukatı da Twitter’dan yaptığı açıklamada idamın gerçekleştiğini ifade etti. (Kaynak: Teyit.org)

Ramin Hüseyin Panahi kimdir?Ramin Hüseyin Panahi kimdir?

Hüseyin Panahi idam edildiHüseyin Panahi idam edildi

Etiketler twitter İran idam