Ramin Hüseyin Panahi kimdir?

İran'da Komala üyesi Ramin Hüseyin Panahi uluslararası kampanyalara rağmen bugün idam edildi. Panahi politik bir aileden geliyordu ve ailesinin diğer üyeleri de rejim tarafından çeşitli cezalara çarptırılmıştı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak Kürdistan bölgesindeki Süleymaniye’den İran’daki Sine kentine giden bir aracın İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun (Pasdaran) silahlı saldırısına uğramasının ardından yaralı olarak gözaltına alınan Ramin Hüseyin Panahi, Komala (İran Kürdistanı Devrimci Emekçiler Topluluğu) adlı sol partinin üyesiydi.

Geçen yıl yaşanan saldırıda, araçtaki diğer üç parti üyesi hayatını kaybetmişti. İran rejimi Panahi’nin silahlı olduğunu iddia etti. Panahi ve avukatı ise savunmalarında silahı olmadığını belirtti. 24 yaşındaki Panahi'nin avukatı Hüseyin Ehmedi Niyaz, Gazete Duvar'da İrfan Aktan'a yaptığı açıklamada, "Ramin’in elinde silah yoktu ve silahla yakalanmadı. Fakat Ramin, İran İslam Cumhuriyeti’ni yıkmakla, ceza kanununun 182. maddesini ihlal etmekle suçlanarak tutuklandı. İran’da İslam Cumhuriyeti’ni yıkmaya silahlı teşebbüsün cezası ise idamdır" diyerek savunmasını şöyle özetlemişti, "Bir: Ramin, kendi aleyhine ifadelerde bulunması için işkenceye tabi tutuldu. İki: Elinde silah yakalanmadı. Üç: Ramin kimseyi öldürmedi. Dört: Ramin aleyhine şikâyetçi olan hiçkimse yok! Ezcümle, Ramin günahsızdır. Ramin, üç yıldır bulunduğu Süleymaniye’den 2017 yılında İran’a gelirken silahlı değildi. Bunun hilafına herhangi bir delil bulunmuyor."

Panahi’nin, idam edileceğinin açıklanmasından kısa bir süre sonra ise yeğeni Niştiman Hüseyin Panahi, intihar ederek yaşamına son vermiş, Af Örgütü de idamı durdurma çağrısında bulunmuştu.

İran’da Komala üyesi olmanın cezası 5 yıl hapis olmasına rağmen suçlamanın 'rejimi yıkmak' olması nedeniyle hakkında idam cezası verilen Ramin’in iki kardeşi de Komala üyesiydi. Kardeşlerinden Erşin halen Sine’de tutuklu bulunuyor. Diğer kardeşi Enver de yıllar önce idam cezasına çarptırıldı. Fakat suçsuz olduğu ortaya çıktı ve 6 yıl hapis yattıktan sonra tahliye edildi. Fakat Ramin Hüseyin Panahi hakkındaki idam cezası uluslararası tepkiye rağmen bugün infaz edildi. (HABER MERKEZİ)