'No Estamos Todas': Hepimiz Burada Değiliz

'No Estamos Todas' (Hepimiz Burada Değiliz) kampanyası Meksikalı iki kadın ressam tarafından başlatılan kadın cinayetlerini görünür kılmayı amaçlayan bir kampanya. Ressamlar, sosyal medya hesapları üzerinden öldürülen her bir kadının bir hikayesi olduğunu hatırlatan kadın illüstrasyonları paylaşıyorlar.

Google Haberlere Abone ol

Sinem Erenler

DUVAR - 'No Estamos Todas' (Hepimiz Burada Değiliz), Meksika'da ve dünyada cinayet mağduru kadınların anısına sosyal medyada iki Meksikalı kadın ressam tarafından başlatılan bir kampanya. No Estamos Todas amaçlarının, öldürülen kadınların her birini bir yüz ve isimle paylaşarak, kadınları istatistiksel bir veri yerine kayıp bir insan yaşamı olarak sunarak, kadınları görünür kılmak olduğunu söylüyorlar.

Bu kampanya ilk olarak 25 Kasım 2017 paylaşılan,  11/01/2017 tarihinde 25 yaşında öldürülen Jalisco'nun illüstrasyonuyla başladı:

İsimlerinin anonim kalmasını isteyen iki ressam, geçtiğimiz Eylül ayında, Meksikalı aktivist Frida Guerrera'nın, Facebook postalarına gönderdiği 2017'in ilk dokuz ayında Meksika'da binden fazla kadın cinayetini içeren geniş bir listeyi aldıktan sonra artık suskun kalamayacaklarını anladıklarını söylüyorlar.

Grecia Zamora González'den María Delgadillo için yaptığı illüstrasyon. González, 74 yaşında öldürülen Delgadillo'yu genç bir kadın olarak çizdi, onun mesleğini simgelemek için arılar ve çiçeklerle.

Kadınların isimlerinin, yaşlarının, ölüm tarihlerinin yer aldığı illüstrasyonların ortak noktası, hepsi de artık bizimle birlikte olmayan Meksikalı kadınları tasvir ediyor olması. Her biri, uzun süredir Meksika'yı rahatsız eden ve son 10 yılda yoğunlaşan bir problem olan kadın cinayetlerini anlatıyor. Ulusal Kadın Hastalıkları İzleme Grubu ( Observatorio Ciudadano Nacional de Feminicidio) verilerine göre, Meksika'daki her gün yedi kadın saldırıya uğruyor.

Meksika'daki kadın cinayetlerini araştıran ve belgeleyen aktivist Frida Guerrera hazırladığı kadın cinayetleri listesini okuduktan sonra, sorunun ağırlığını hisseden iki ressam, meslektaşlarını ve arkadaşlarını bu projeye katılmaya davet ettiler:

“Frida Guerrera'nın sosyal medyada dolaştırdığı liste bizi etkiledi ve yanıt olarak bir şeyler yapmak istedik. İnsanların Meksika'da neler olup bittiği hakkında konuşmaya devam etmelerini istedik. No Estamos Todas, duyulma ihtiyacına verdiğimiz bir yanıt değil. Biz projeyi kadınların yaşamlarının bir kutlaması olarak sunmak istiyoruz. Bu kadınları özlemleri, hikayeleri ve hayalleri olan insanlar olarak hatırlamak istiyoruz ” diyorlar.

No Estamos Todas ağı, Meksika'dan ve diğer birçok ülkeden sanatçıların yaptığı şimdiye kadar her biri farklı tarzda ve farklı bir teknikte çizilen 60'dan fazla illüstrasyondan oluşuyor. Her bir çizimi oluşturmak için sanatçılara, öldürülen kadınlar hakkında mevcut tüm bilgiler sunuluyor. Bu nedenle illüstrasyonlar sadece bir kadın fotoğrafının aktarımı değil. Her biri, kadınların hayatlarını onurlandırmak niyetini taşıyan bir saygı duruşu niteliğinde.