KKTC'li gazeteciler için Rumlar Türkiye'ye karşı devrede!

Afrin harekâtını 'ikinci işgal' diye niteledikleri için Türkiye'de haklarında soruşturma açılan iki KKTC'li gazeteci için Rum yönetimi devrede. Rum hükümeti, gazetecilerin ifade özgürlüğünün korunması için AGİT'e başvurdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Güney Kıbrıs yönetimi AGİT’ten, Afrin'le ilgili bir haber nedeniyle Türkiye’de haklarında soruşturma açılan iki Kıbrıslı Türk gazeteciyi savunmaya yardımcı olmasını talep etti. İki gazeteci hakkındaki soruşturma, Afrin harekâtını 'ikinci işgal' diye niteleyen yazının 'Türkiye’ye karşı hakaret içerdiği' gerekçesiyle başlatılmıştı.

Güney Kıbrıs hükümet sözcüsü Prodromos Prodromou, gazetecilerin ifade ve medya özgürlüğü haklarını savunması için AGİT’e talepte bulunulduğunu söyledi. Prodromou, AB’nin de bu davayı yakından takip ettiğini belirtti.

KKTC'li gazetecilere Afrin sorgusuKKTC'li gazetecilere Afrin sorgusu

Afrika gazetesi köşe yazarı Ali Osman ise kendisi ve yazı işleri müdürü Şener Levent’in yanlış bir şey yapmadığını ve yetkililerle işbirliğini reddettiklerini söyledi.

Hakkında ocak ayında soruşturma açılan yazıda, Türkiye’nin Suriye’deki askeri operasyonuyla Kıbrıs harekatı arasında benzetme yapılıyordu.

Afrika gazetesine Ankara’da iki dava açıldığı belirtiliyor. Buna göre ilk dava, gazetenin 21 Ocak 2018'de Afrin harekâtını 'Türkiye’nin ikinci işgal hareketi' diye niteleyen manşetiyle ilgili. İkinci dava ise Levent'in 1 Şubat tarihinde kaleme aldığı, 'Zorba The Cypriot' başlıklı köşe yazısı ile ilgili.

Bu yazı ve haberin yayımlanması sonrası Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan gazeteyi ‘ahlaksızca yayın yapmakla’ suçlamış, gazetenin Lefkoşa'daki ofisi saldırıya uğramıştı. (Kaynak: Amerika'nın Sesi)