KKTC'li gazetecilere Afrin sorgusu

Afrin harekâtını ‘ikinci işgal’ diye niteleyince Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından ‘ahlaksızca yayın yapmakla’ suçlanan ve Lefkoşa'daki ofisi saldırıya uğrayan Afrika gazetesinin yayın yönetmeni ve bir muhabiri ifadeye çağrıldı. Yayın Yönetmeni Şener Levent, KKTC vatandaşlarının ilk kez bir başka ülkede açılan bir dava sonucu ifadeye çağrıldığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye’nin Afrin harekâtını ‘ikinci işgal’ diye niteleyince Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından ‘ahlaksızca yayın yapmakla’ suçlanan ve sonrasında Lefkoşa'daki ofisi saldırıya uğrayan Afrika gazetesi ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Ankara’da Cumhuriyet Savcılığı’nın başlattığı iki ayrı dava çerçevesinde, KKTC polisinin de devreye girmesiyle beraber, gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Şener Levent ile bir muhabiri ifadeye çağrıldı.

'KIBRIS'TA BİR İLK'

Bu gelişme KKTC'de akıllara "İki gazeteci Türkiye’ye iade edilir mi?” sorusunu getirirken, Afrika’nın Yayın Yönetmeni Levent, karşı karşıya kaldıkları durumu Gazete Duvar’a anlattı. 'Bir başka ülkede açılan davalar neticesinde KKTC vatandaşlarının ifadeye çağrılmasının Kıbrıs açısından bir ilk olduğuna' işaret eden Levent, KKTC polisinin de 'aracı' rolüne soyunduğunu söyledi.

'SUÇLU DEĞİLİZ'

Levent, bu sabah Lefkoşa’da iki polisin iki gazetecinin ifadesini almak için Afrika’nın kapısını çaldığı bilgisini verdi. Buna göre, polis iki Kıbrıslı gazeteciden savunma talep etti. Gazeteciler ise şu yanıtı verdi: "Savunma yapmak için bir neden yok. Suçlu değiliz. Bu durumda savunma gereksiz. Davaları reddediyoruz."

'İADE GEREKTİREN BİR YASA YOK'

“Ankara’ya gitmeyeceğiz" diyen Şener, şu tepkiyi gösterdi: "Karar gıyabımızda verilecek. KKTC vatandaşlarının yabancı ülkelere iadesi için yasa bulunmuyor. FETÖ meselesinde de Yüksek Mahkeme bu duruma işaret etmişti."

Levent, "İşgalci dememize gerek kalmadı. Çünkü bunları sadece bir işgalci yapabilir. Bunları sadece Kıbrıs’ta yapabilir. Çünkü burası işgal altında" diyor.

DAVALARIN KONUSU NE?

Afrika gazetesine Ankara’da iki dava açıldığı belirtiliyor. Buna göre ilk dava, gazetenin 21 Ocak 2018'de Afrin harekâtını 'Türkiye’nin ikinci işgal hareketi' diye niteleyen manşetiyle ilgili. İkinci dava ise Levent'in 1 Şubat tarihinde kaleme aldığı, 'Zorba The Cypriot' başlıklı köşe yazısı ile ilgili.

Ankara’daki bu iki ayrı davanın yanı sıra şu an Lefkoşa’da Afrika aleyhine süren başka bir dava daha var. Levent, bu davanın baskılar nedeniyle istifa eden yargıç Tacan Reynar tarafından 20 Eylül’e ertelendiğini hatırlatıyor. Bu davanın neticesinde beraat gündeme gelmezse, Afrika ve muhabirleri para cezası ve hapis olasılığı ile karşı karşıya kalacak.

KKTC'de Afrika gazetesine saldırıKKTC'de Afrika gazetesine saldırı

Afrika'yla dayanışma: Barış engellenemezAfrika'yla dayanışma: Barış engellenemez

Kıbrıs'ta Afrin davası: Hakim istifa etti!Kıbrıs'ta Afrin davası: Hakim istifa etti!