Rusya ve ÖSO Dera'da anlaştı: Ateşkes sağlandı

Suriye ordusu ile Rusya'nın operasyonunun devam ettiği Dera'dan kritik haber: Bölgeyi kontrol eden ÖSO grupları ve Rusya ateşkeste anlaştı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  Suriye'deki iç savaşın başladığı Dera'dan ateşkes haberi geldi. Suriye'nin güneybatısında bulunan Dera'da Rusya'yla müzakereye başlayan Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) gruplarının arasında ateşkes sağlandı.

Reuters'ta yer alan habere göre, ÖSO Suriye'nin güneyindeki Rusya ile yapılan anlaşmada, Suriye ordusunun ve Esad taraftarı milislerin Dera kasabasının doğusundan çekilmesi konusunda anlaştı.

Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) tarafından yapılan açıklamada, Suriye'nin güneybatısındaki Dera ilinde Rus yetkililer ile düzenlenen ateşkes görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlandığı belirtilmişti. Açıklamada, Rusya'nın ağır silahların teslim edilmesi konusunda baskı yaptığı, bu nedenle görüşmelerin sonuçsuz kaldığı ifade edildi.

Suriye'nin güneyindeki muhaliflere ait Ortak Harekat Karargahı Bilgi Merkezi Başkanı Ebu Şima, Sputnik'e yaptığı açıklamada, "Suriye'nin güneyinde kalmak istemeyen militanların İdlib'e tahliyesi ve ağır silahların kademeli olarak teslim edilmesi konusunda mutabakat sağlandı. Teslimat, bugün görüşmelerin sona ermesini müteakip başlayacak. Mutabakata göre ateşkes hemen başlayacak" dedi.

'MİLİTANLAR SEÇİM YAPMA HAKKINA SAHİP OLACAK'

Şima'nın sözlerine göre militanlar, Dera'da kalma ve hukuki statülerini düzeltme ya da ülkenin kuzeyindeki İdlib'e gitme arasında seçim yapma imkanına sahip olacak. Bu arada Şima, mutabakatta Suriyeli askerlerin sadece Rus askeri polisinin bulunduğu köyden çıkmasını öngören bir madde bulunduğunu kaydetti.

kapsadığını, nihai onayın ardından bunun Kuneytra için de önerileceğini sözlerine ekledi.