Rus medyasının 'Kupa'da koca arayan kadınlar' haberlerine tepki

2018 Dünya Kupası'na ve dünya çapından binlerce taraftara ev sahipliği yapan Rusya'da, kadınların medyada 'koca avcısı' olarak resmedilmesi tepki çekti. Burger King ise 'Futbolculardan hamile kalan kadınlara para ödülü ve bedava hamburger' vaadinde bulunduğu reklamı için özür diledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 2018 Dünya Kupası'nda, bizzat Rus medyasının Rus kadınları 'koca avcısı' gibi tasvir etmesi dikkat çekti. BBC'nin derlemesine göre, spor haberleri veren Championat.ru isimli internet sitesinde "Rus güzeller yabancılarla nasıl konuşuyor?" başlıklı bir makale yayımlandı. Makalede "kadınların çok fazla çaba harcamasına gerek olmuyor çünkü avları kendi ayaklarıyla tuzağa düşüyor" gibi ifadeler yer alırken, site her gün 'Dünya Kupası'nın en güzelleri' başlığıyla bir sayfa da hazırlıyor.

Moskovsky Komsomolets isimli internet sitesinde ise "Dünya Kupası'na yalnızca futbolcular, teknik direktörler, taraftarlar ve evsahibi şehirler değil kadınlar da özel olarak hazırlanıyor" ifadesinin geçtiği bir makale yayımlandı. Makale şu cümlelerle devam ediyor: "Bazıları 2018 Dünya Kupası'nı iyi bir adamla tanışmak ve ciddi bir ilişki için fırsat olarak görüyor. Kimi de kısa yoldan para kazanma amacında."

Rus tabloid basınından Komsomolskaya Pravda ise kadınlara yabancı taraftarlarla tanışmak için doğru giyinme önerileri veriyor. Yazıda, "Halen yüksek topuklu stiletto giyen kadınlar, ismini İngilizce'ye çevirmeyi unutmuş restoranları hatırlatıyor" deniliyor. Life.ru'daki bir yazıda ise Dünya Kupası'nın escort kadınlara talebi artırdığı vurgulanıyor ve "Bu anlamda en büyük talep geçmişinde biraz da olsa futbolla ilişkisi olmuş kadınlara. Örneğin, futbolcuların eski sevgilileri gibi" deniliyor.

KADIN HAKLARI AKTİVİSTLERİ TEPKİLİ

Kadın hakları aktivisti Alyona Popova ise bu haber diline tepki gösterdi. BBC'ye konuşan Popova, "Kadınların medyada yeni bir imaja sahip olması için mücadele etmeliyiz. Fakat bunun yerine, yanlış imajı pekiştirmek için her fırsatı kullanıyorlar" dedi.

BURGER KING'DEN ÖZÜR

Öte yandan Burger King'in Rusya şubesi, kadınlara Dünya Kupası için Rusya'da bulunan futbolculardan hamile kalmaları çağrısında bulunduğu ve 47 bin dolar para ödülü ile hayat boyu vaat ettiği reklam kampanyası nedeniyle infial yarattı. Pek çok kişi Burger King'in reklam kampanyasını 'cinsiyetçi ve küçük düşürücü' olmakla eleştirdi. Burger King, '2018 Dünya Kupası'nda oynayan futbolculardan hamile kalan kadınlara vereceği' vaadinde bulunduğu reklamı için özür diledi. Burger King'in yetkilileri, "Rusya'daki ekibimizin başlattığı kırıcı reklam kampanyası için üzgünüz" ifadelerini kullandı. (BBC Türkçe, Dış Haberler)