KKTC'de para birimi krizi: Türkiye ile konuşun!

TL'deki değer kaybı nedeniyle ekonomik krizle yüzyüze olan KKTC'de, hükümetin para birimi değiştirmeyi gündeme getirmesi muhalefetin tepkisini çekti. eski Eski Maliye Bakanı ve ana muhalefet mensubu Ersin Tatar, "Yapılacak olan Türkiye ile konuşmak ve bu farkı kapatmasını istemektir. Mantıklı olan budur" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kıbrıs’ın kuzeyinde Türk Lirası’ndaki değer kaybına bağlı olarak gündeme gelen ekonomik krize ilişkin tartışma derinleşiyor. Hükümet ekonomik önlemlere yoğunlaşırken, ana muhalefet iktidarın para birimini değiştirme ihtimalini gündeme getirmiş olmasına tepkili.

KKTC’nin eski Maliye Bakanı ve ana muhalefet mensubu Ersin Tatar, hükümete Türkiye ile görüşme çağrısı yaptı; para birimi değiştirme önerisi yerine, kur dalgalanmasından kaynaklanan farkı Ankara'nın kapatması gerektiğini söyledi. Tatar "KKTC’de bu konjonktürde Türk parasından farklı bir para birimine geçilebileceğine inanmıyorum" dedi; 'böylesi beklentiler yaratmanın hem hükümet hem devlet için yanlış olduğunu' söyleyip, "Hükümetler bir şeyi açıklarken ayakları yere basmalı" mesajını verdi.

KKTC farklı para birimine geçişi tartışıyorKKTC farklı para birimine geçişi tartışıyor

'600 MİLYON EURO KAYIP YARATIR'

Tatar açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı: "Şu anda böyle bir şeyi spekülatif hale getirmek yanlış olur, beklenmedik olayları beraberinde getirir. Bütçenin %30’unu Ankara karşılamaktadır. KKTC bütçesinden yılda 3 milyar TL’nin üzerinde ödeme yapılmaktadır. Devletten 70 bin çek çıktığını hesap edersek devletin kaybı bugünkü kur üzerinden 600 milyon lira olacaktır. Peki bunun finansmanı nasıl olacak? Mali desteği nereden bulacağız? Doğacak bu farkı gidip piyasalardan borçlanamazsınız, bizim ülkemizin öyle bir gücü ve kapasitemiz yok."

'TÜRKİYE İLE KONUŞ, ZAMLARI DURDUR'

Eski maliye bakanı, "Yapılacak olan Türkiye ile konuşmak ve bu farkı kapatmasını istemektir. Mantıklı olan budur. Hükümet olarak bir şey yapmak istiyorsan, alım gücünü, Türkiye ile istişare ederek koru. Türkiye ile istişare et akaryakıt zammını, elektrik ücretinin artmasını durdur. Temel girdi maliyetlerinin düşmesini sağla. Okul ücretlerini, ev kiralarını Türk Lirası yap” diye konuştu.

'KİMDEN ALACAKSIN O PARA BİRİMİNİ'

Para birimini değiştirme önerisini ilk ortaya atan KKTC Başbakanı Tufan Erhürman,  son olarak KKTC’nin para birimi değiştirmesinin kolay bir mesele olmadığı mesajını verse de, ana muhalefet lideri ve eski Başbakan Hüseyin Özgürgün de tepki gösterdi. Özgürgün, "Para birimi değiştirme konusu komikliktir. Para birimini değiştir, kimden alacaksın o para birimini. Bu şartlarda bunlar çok kolay değildir. Ciddi sorunlar yaşarız" dedi.