Yunanistan Filistin için ayakta

İsrail güvenlik güçlerinin en az 60 Filistinli protestocuyu katletmesi Yunanistan'da büyük tepki çekti. Atina'da bugün kitlesel eylemler planlanıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Filistin topraklarında yaşanan gelişmelere karşı Balkan coğrafyasındaki en sert tepki komşu Yunanistan’ın başkenti Atina’dan geliyor. Yunanistan solu ve birçok sivil toplum kuruluşu, halkı sesini yükseltmeye davet etti. Atina'da bugün Filistin’e destek için kitlesel gösteriler düzenlenmesi bekleniyor. Özellikle Yunan solu gösterilere tam destek veriyor ve elindeki tüm imkânlarla Atina’nın tüm semtlerini hareketlendirmeye çalışıyor.

Marksist-Leninist KKE, yürüyüş çağrısında 'barbarlığa ve insanların kitlesel olarak katledilmesine sessiz kalmayan tüm çağdaş insanları Filistin ile dayanışmaya' davet etti. Partinin açıklamasına göre büyük yürüyüş saat 18.00’de Atina’nın merkezindeki Megaro Mousiki’de başlayacak ve İsrail ile ABD elçilikleri uzanacak.

Antarsia Hareketi de Yunanistan halklarından son gelişmeler karşısında sessiz kalmamasını istedi. Antarsia göstericileri sokağa “Filistin’e özgürlük” şiarı ile davet etti.  Filistin Halkı ile Dayanışma İnisiyatifi de gösterilere tam destek çağrısında bulunurken, iktidardaki Syriza’dan kopan bir grup siyasetçinin kurduğu Halkın Birliği Partisi de bugün saat 19.30’da İsrail elçiliği önünde halkı protesto etkinliğine davet etti.

Atina’nın yanı sıra Selanik için de protesto çağrıları yapıldı.

SYRIZA SESSİZ

Birçok parti ve sivil toplum kuruluşu sokak eylemleri çağrılarında bulunurken son dönemde İsrail ile yakın ilişkiler içerisinde olan iktidardaki Syriza’nın sessizliği ise sürmeye devam ediyor. Partinin tabanı Filistin’de olup bitenler karşısında sesini yükseltirken, parti yönetimi şimdilik gösterilerde baş role soyunma eğiliminde değil. Syriza’nın yaklaşımını Yunanistan-İsrail ilişkilerine stratejik açılardan yaklaşan diğer muhalefet partileri de paylaşıyor.