Kıbrıs'ta Eurovizyon başarısına ırkçı tepki

Kıbrıslı Rumları bu yıl Eurovizyon'da temsil eden ve yarı finale kalan Eleni Foureira'nın Arnavutluk doğumlu olması tepki çekti. Kıbrıs'ın güneyinde milliyetçi ve ırkçı çevreler Arnavutluk doğumlu bir şarkıcının Kıbrıs'ı temsil etmesi fikrine karşı çıktı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Eurovizyon şarkı yarışmasına büyük önem verilen Yunanistan ve Kıbrıs'ta bu yıl, Kıbrıs'ın tercihi nedeniyle milliyetçi bir tartışma yaşanıyor. Arnavutluk doğumlu Eleni Foureira'nın bu sene yarışmada Kıbrıslı Rumları temsil etmesi ve ilk etapta kayda değer bir başarıya imza atması, milliyetçi kesimin tepkisini çekti.

Birçok bahis şirketine göre, 'Feugo' isimli şarkıyla katıldığı yarışmanın ilk turunda finale kalan Foureira sayesinde Kıbrıs bir sürprize imza atarak bu sene birinciliği göğüsleyebilir. Foureira'nın başarı ihtimali Atina ve Lefkoşa'da beraberinde türlü tartışmaları getirdi. Kıbrıs'ın güneyinde milliyetçi ve ırkçı çevreler Arnavutluk doğumlu bir şarkıcının Kıbrıs'ı temsil etmesi fikrine karşı çıkıyor.

Yunanistan'da ise şarkıcının Yunanistan yerine Kıbrıs'ı seçmesi tartışılıyor. Zira Foureira, geçtiğimiz yıllarda Yunanistan'da düzenlenen şarkı yarışmalarında ismini duyurmuş bir isim. Yunanistan'da da birçok sanatçı, Foureira'nın onu sahneye ve üne taşıyan ülkenin bayrağını göğüslemeyi tercih etmesi gerektiğini söylüyor.

Foureira'nın başarısı Kıbrıs'ın kuzeyinde de dikkat çekti. Sosyal medyada çok sayıda Kıbrıslı Türk Kıbrıs'ın Eurovizyon'daki başarılı çıkışını ilgiyle takip ederken, birçok adalı gelecekte Foureira gibi çok kültürlü isimlerin Kıbrıs'ı uluslararası mecralarda temsil etmesi gerektiği görüşünü öne çıkarıyor.