Yeni boru hattı geliyor: Akdeniz'de Türkiye baypas edilecek

Yunanistan, Kıbrıs Rum tarafı ve İsrail, enerji alanında işbirliği kararı aldı. Üç ülke, Doğa Akdeniz'den Avrupa'ya uzanacak bir boru hattı inşa etmeyi planlıyor. Hat şu anki planda Türkiye'yi Doğu Akdeniz'deki enerji sahasında baypas ediyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Lefkoşa’da bugün gerçekleştirilen Kıbrıs-Yunanistan-İsrail zirvesinden, enerji alanında Türkiye'yi baypas etme ihtimali içeren önemli bir karar çıktı. Üç ülkenin lideri, Doğu Akdeniz'den çıkarılacak doğalgaz ve petrolü, Türkiye’yi Doğu Akdeniz’in enerji sahasında baypas edecek bir boru hattı projesi için işbirliği kararı aldı.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Kıbrıslı Rumların Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis'in tekrar gündemlerine aldığı East Med boru hattı,

  • İsrail'den ve Kıbrıs'ın doğusundan çıkarılacak doğalgazı Kıbrıs'tan Yunanistan'ın Girit adasına, oradan Yunanistan'ın Mora Yarımadası'na, oradan da da İtalya'ya taşıyacak;
  • Ön çalışma için projeye 34 buçuk milyon euro ayrılırken, AB de destek verecek;
  • İsrail, Kıbrıs, Girit ve Mora Yarımadası'na uzanacak bir elektrik hattı inşa edilecek;
  • İsrail, Kıbrıs ve Yunanistan arasında fiber optik hat da kurulacak.

Liderlerin ortak açıklamasında ise Çipras, zirvede ele alınan başlıca meselenin East Med projesinin olduğunun altını çizip, bu konu hakkındaki ilk anlaşmanın bu yıl imzalanacağını söyledi. Netanyahu ise üç ülkenin bölgede ortak çıkarlara sahip olduğunu vurguladı; bu çıkarlar açısından en büyük tehlikenin İran olduğunu savundu.

NETANYAHU İRAN YÜZÜNDEN ERKEN DÖNDÜ

Lefkoşa’daki zirveden son bir dipnot ise Netanyahu’nun programı ile ilgili. ABD Başkanının İran’ın nükleer planı ile ilgili yapacağı açıklama nedeniyle Netanyahu Kıbrıs ziyaretini kısa tutma kararı aldı.

TÜRKİYE NE YAPACAK?

Zirveyi yakından takip eden gazeteci Apostolis Tomaras, Kıbrıs Rum tarafının enerji alanındaki hedeflerini, adada barış müzakerelerinin 'derin dondurucuya girmiş olmasına' rağmen hayata geçirmekte kararlı olduğunu vurguluyor.

Öte yandan, East Med’in hayata geçmesi ile beraber Türkiye Doğu Akdeniz’deki enerji denkleminde saf dışı kalma tehlikesi ile karşı karşıya gelecek. Buna fark eden Ankara, önümüzdeki süreçte Kıbrıs açıklarında kendi sondaj çalışmalarını başlatacak. Bu sondaj çalışmaları Türk Silahlı Kuvvetleri’nin unsurlarınca da desteklenecek.