İki Fransız fırkateyni Atina'yı karıştırdı

Yunanistan, Fransa'nın borçları karşılığında Atina'ya kiralayacağı belirtilen fırkateyn yüzünden ayakta. Muhalefet, fırkateyn anlaşmasında henüz bir sonuca varılmadığı için iktidardaki SYRIZA'yı savunma politikasında başarısız olmakla suçladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunanistan hükümetinin Fransa'dan kiralamayı tasarladığını açıkladığı iki yüksek donanımlı ve modern Fransız fırkateyni Atina'da bilgi kirliliğine, kafa karışıklığına ve tartışmalara neden oldu. Yunan basını geçen hafta fırkateynlerin kiralama işlemlerinin bitim safhasına girdiğini duyurmuştu ancak bugün, Yunan-Fransız anlaşmasının çeşitli sorunlarla karşı karşıya kaldığı bilgisi gündeme yansıdı.

Atina'daki bilgi kirliliği nedeniyle muhalefet de hükümete sert eleştiriler yöneltmeye başladı. Başta Yeni Demokrasi olmak üzere birçok muhalefet partisi, SYRIZA-Bağımsız Helenler Hükümeti'nin 'savunma alanında da başarısız olduğu' mesajını verdi.

Yunanistan Milli Savunma Bakanı Panos Kammenos ise bugün yaptığı basın açıklamasında, bağlayıcı bir ifade kullanmaktan kaçındı. "Konu hakkında çok şey yazıldı ve yayımlandı" diyen Kammenos sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Silahlanma programları tüm ayrıntıları ile kamuoyu ile paylaşılamaz. Şu an için Savunma ve Dış Politika Hükümet Komisyonu'nda ve Meclis'in yetkili komisyonlarında alınan kararlar geçerlidir".

Kammenos şöyle devam etti: "Fırkateynler konusu için geçerli olan, Meimarakis'in bakanlığı döneminde eski bir programın var olduğu. Bu program ekonomik zorluklar ve engeller nedeniyle ileri safhalara taşınmamıştı. (Geçtiğimiz süreçte) en yüksek seviyede, Makron-Çipras görüşmesi çerçevesinde, Fransa'nın Yunanistan'a olan borçlarının bir kısmının bu şekilde kullanılması fikri öne çıktı. Ayrıca Yunanistan'da fırkateyn inşası için iş birliği perspektifi de el alındı".

İki modern fırkateynin kiralanması konusunda bir Almanya-Fransa çekişmesi de gündemde. Zira Fransa'nın Yunanistan ile savunma iş birliğini pekiştirme yoluna gittiği bir süreçte, Almanya da savunma alanında boy göstermeye başladı. Atina-Paris hattındaki istişareler sürerken, Almanya, Yunanistan Donanması'ndaki dört Alman yapımı MEKO fırkateyninin modernizasyonu projesini gündeme taşıdı.

Kammenos da son açıklamalarında bu yeni gelişmeyi teyit edip bu projenin hükümetin gündeminde olduğu bilgisini paylaştı.