Suriye'de 'gıdaya karşılık cinsel ilişki' skandalı!

Suriye'nin güneyinde yardım kuruluşları çalışanları kadınları gıda karşılığı cinsel ilişkiye zorluyor. Kurumlar bu skandala yedi yıldır göz yumuyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - BM Nüfus Fonu (UNFPA) tarafından yayınlanan 'Suriye'den Sesler 2018' başlıklı rapora göre yardım kuruluşlarının çalışanları kadınları gıda yardımı karşılığında cinsel ilişkiye zorluyor.

UNFPA raporuna göre bu konuda yetkililerin üç yıldır yaptığı uyarılara rağmen güney bölgesinde istismar olayları görülmeye devam ediyor. Bazı yardım çalışanlarının söylediğine göre çok sayıda kadın, haklarında kurum çalışanlarıyla birlikte oldukları düşünülmesin diye dağıtım noktalarına gitmiyor. Suriye'den Sesler 2018 raporu çok sayıda kadın veya genç kadının yardım karşılığı cinsel ilişkiye girebilmek için söz konusu erkeklerle kısa süreli evlilikler yaptıklarını söylüyor.

YEDİ YILDIR GÖZ YUMULUYOR

Ürdün'de görev yapan insani yardım çalışanı Danielle Spencer bu olayların ilk defa üç yıl önce rapor edildiğini ama suistimallere yedi yıldır göz yumulduğunu söylüyor. Çalışanlardan bir de kurumların bu sömürü olaylarını görmezden geldiği çünkü güvenlik sorunundan ötürü üçüncü taraflara ve yerel elemanlara muhtaç olduklarını söylüyorlar. Dara ve Kuneytre'de Uluslararası Kurtarma Komitesi (IRC) tarafından yapılan ankete göre bölgedeki 190 kadının yüzde 40'ı cinsel şiddete maruz kaldı. Yardım kuruluşları ise Ürdün'de 2015'te yaptıkları toplantıda yönetmeliklerini daha da sıkılaştırma kararı aldılar. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği de, (UNHCR) yeni önleme tedbirleri, eğitimler ve raporlama faaliyetlerinin yürürlüğe konulacağını belirtti. 2015'te neden harekete geçmedikleri konusuyla ilgili UNHCR, iddiaların farkında olduklarını ama o zaman ellerinde bilgi olmadığı savunmasını yapıyor. (Kaynak: BBC)