En genç başbakan, en sağcı hükümet

Avrupa'da yükselen aşırı sağ, yıllar sonra ilk kez bir ülkede hükümete girdi: Avusturya'da, seçimlerin galibi olan Halk Partisi koalisyon tercihini aşırı sağcı Özgürlük Partisi'nden yana kurdu. İki parti de göçmen karşıtlığına dayalı bir kampanya yürütmüştü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avusturya'da 15 Ekim'de düzenlenen genel seçimlerden iki ay sonra varılan koalisyon anlaşmasıyla, aşırı sağ 12 yıl sonra ilk kez hükümete girdi. Avusturya bu anlaşmayla, aşırı sağın hükümete girdiği tek Avrupa ülkesi olacak. Seçimlerin galibi olan muhafazakâr Halk Partisi'nin 31 yaşındaki lideri Sebastian Kurz ise en genç başbakan olacak.

Dün gece açıklanan anlaşmayla, Kurz'un Halk Partisi ile yüzde 26 oranında oy alarak seçimlerden ikinci çıkan aşırı sağcı Özgürlük Partisi koalisyon kuracak. Seçimin ikincisi olan Sosyal Demokratlar ise muhalefette kalacak. Kurz ilk açıklamasında, hükümetinin vergi, güvenlik ve yasadışı göçe odaklanacağını söyledi.

HANGİ BAKANLIKLAR AŞIRI SAĞA VERİLECEK?

Aşırı sağcı Özgürlük Partisi'ne dışişleri, içişleri ve savunma bakanlıklarının verileceği konuşuluyor. Özgürlük Partisi son yıllarda AB karşıtı tonunu yumuşatmışken, Kurz da en azından seçim sürecinde Avrupa yanlısı bir tavır izledi. Özgürlük Partisi, Brexit benzeri bir AB'den ayrılma referandumu ısrarından da vazgeçtiği belirtiliyor.

EN SON 12 YIL ÖNCE

İki parti de seçimler için göçmen karşıtlığına dayalı kampanyalar yürütmüştü. Avusturya'da aşırı sağ hükümete en son, Adolf Hitler'in istihdam politikalarını öven bu nedenle AB ülkelerinin yaptırımlarına yol açan Joerg Haider döneminde, 2005'te girmişti. Yorumcular, Özgürlük Partisi'nin böyle bir tepkiyle karşılaşmayacağı, zira aşırı sağın Avrupa çapında yükselişte olduğu konusunda uyarıda bulunuyor. (Dış Haberler)