Kıbrıs kilisesinden iki devlet çıkışı

Kıbrıs Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu II. Hrisostomos iki devletli çözümün tartışılabileceğini söyledi. Başpiskopos Türk tarafından da tepki gördü

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Modern Kıbrıs'ın siyasi ve ekonomi sahnesinde önemli bir role sahip olan Kıbrıs Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu II. Hrisostomos Kıbrıs'ta müzakere sürecinin temelli son bulması durumunda “iki devletli çözüm modeli”nin gündeme alınabileceğini açıkladı.

Hristostomos'un yeni açıklaması ada genelinde büyük yankı uyandırdı ve Rum muhalefet partilerinin tepkisine neden oldu. Birçok Kıbrıslı uzmana göre modern Kıbrıs tarihinde ilk kez Rum toplumunun temsilcisi konumundaki bir şahsiyet Türkiye'nin ve Kıbrıs Türk sağının uzun zamandan beri dillendirdiği bir tezi kabul etmiş oluyor.

“İki ayrı devlete gidelim daha iyi ancak oluşacak devlet Avrupa çerçevesi içerisinde olsun” çıkışı ile Kıbrıs için “Çekoslovakya Modeli” temelinde bir çeşit “kadife ayrılık” öneren Hrisostomos'a göre 50 yaş altı çoğu Rum’un federal bir çözümün sürdürülebilir olmayacağına inanıyor.

Kadife ayrılık modeli için Kıbrıs Ortodoks Kilisesinin lideri KKTC’ye Türkiye’nin desteği kesilmesi ve TC kökenli KKTC vatandaşları adadan ayrılmasını şart koşuyor.

Başpiskopos Hrisostomos'un açıklamaları Kıbrıs'ın genelinde türlü tepkilere yol açmış durumda. Seçim sürecindeki Rum tarafında muhalefet Kilisesinin açıklamalarına tepkili.

Son bilgilere göre Ana Muhalefet partisi AKEL “Türkiye’nin B planını benimsediği” gerekçesiyle II. Hrisostomos’a sert eleştiriler yöneltiyor.

Öte yandan cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrasında “müzakereler kaldığı yerden devam etsin” mesajını Türk tarafına gönderen Rum hükümet çevreleri de Kıbrıs Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu II. Hrisostomos'un açıklamalarını “anlamsız” buluyor.

KIBRIS TÜRK TARAFI DA TEPKİLİ

Kıbrıs Ortodoks Kilisesinin liderinin açıklamaları Kıbrıs'ın kuzeyinde de yankı buluyor. Federal çözüm yanlıları açıklamaları “kabul edilemez” olarak görürken, Kıbrıs Türk sağından açıklamalarla ilgili olarak farklı yorumlar gündeme geliyor.

Başbakan Hüseyin Özgürgün geçtiğimiz saatlerde yayınladığı yazılı bir açıklama metni ile Hrisostomos'un açıklamlarını kendi perspektifinden değerlendirdi. “Kıbrıs Adasının tarihi sürecinde Kıbrıs Türklerine karşı her türlü düşmanca eylem ve söylemlerin mimarı, finansörü olan Rum Ortodoks Kilisesinin şimdiki Başpiskoposu II. Hrisostomos, hala alışılmış saygısızlığını sürdürmeye devam etmektedir” vurgusunda bulunan Özgürgün Türkiye’nin garantörlüğünün sonlandırılması, Türk Devletinin Türkiye ile bağlarını koparması, tüm kuzey göçmenlerinin geri dönmesi şartlarının kabul edilemeyeceğini beyan ediyor.

TEPKİLER YENİ AÇIKLAMA GETİRDİ

Kıbrıs'ın genelinde büyüyen tepki fırtınası nedeniyle Hrisostomos geçtiğimiz saatlerde önceki açıklaması ile ilgili olarak Kıbrıs Radyo Yayın Kurumu (KRYK-RİK)'na yeni bir açıklamada bulundu. Yeni açıklamasında “Şahsen federasyondan yana değilim. 1963’e kadar sahip olduğumuz Üniter Devlet çözümünden yanayım” diyen II. Hrisostomos, Kilise’nin “halkı bölmemek için” Rum Ulusal Konseyi’nin 2009 tarihli, Federasyon lehine oy birliğiyle aldığı kararın Sen Sinod Meclisi’nde benimsendiğini, kendisinin de buna uyduğunu söyledi.

II. Hrisostomos “Türklerin istedikleri tahtında, halkın kabul edeceği federasyon çözümü olmayacak çünkü Türkler kendilerine düşenden çok daha fazla toprak istiyor. İstila ile bizim imzamız olmadan taksimi elde ettiler, ardından nüfus dengesini yerleşiklerle değiştirdiler, şimdi de federasyon aracılığıyla devlet olmak istiyorlar” dedi.

Çözümsüzlükten korkulmaması gerektiği görüşünü de ortaya koyan II. Hrisostomos, “Çözümsüzlük bizi korkutmamalı çünkü çözümsüzlük, iyi olmayan ve güzelleşmeyecek bir çözümden daha iyidir. Çökecek bir anlaşma olacağına çözümsüzlük olsun daha iyi” ifadesini kullandı.

Kişisel olarak Üniter Devlet’ten yana olduğunu tekrarlayan II. Hrisostomos Kıbrıs'ta aşırı sağcı unsurlarla bir bağlantısı olmadığı mesajını verdi.