Lübnanlı yetkili: Hariri Suudi Arabistan'da tutuluyor

Üst düzey bir Lübnanlı yetkili, Başbakan Saad Harir'nin istifasından Suudi Arabistan'ı sorumlu tuttu. Riyad'ın Hariri'yi alıkoyduğunu söyleyen yetkili, "O hâlâ başbakan" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Lübnan Başbakanı Saad Hariri'nin hafta sonunda gelen sürpriz istifasına ilişkin tartışma sürüyor. Reuters ajansına konuşan üst düzey bir Lübnanlı yetkili, Hariri'nin Suudi Arabistan'da rehin tutulduğuna inandıklarını söyledi.

Yetkili, "Hariri'yi Riyad'da sınırlı bir özgürlükle tutmak, Lübnan'ın egemenliğine yönelik bir saldırıdır. Bizim onurumuz, onun onurudur. Hariri'yi Beyrut'a döndürmek için yabancı devletlerle birlikte çalışacağız" diye konuştu. Yetkili, Arap devletlerinden ve başka ülkelerden, 'Hariri'yi bırakması için Suudi Arabistan'a baskı yapmalarını isteyeceklerini' açıkladı. Lübnanlı yetkili, 'Hariri'nin hâlâ başbakan olduğunu' söyledi.

İstifa ettiğini cumartesi günü Suudi Arabistan'dan ilan eden ve İran ile Hizbullah'ın kendisine suikast düzenlemesinden korktuğunu savunan Hariri henüz ülkesine dönmüş değil. Bu ani istifa, Suudilerle müttefik olan Hariri'nin Tahran ile Riyad arasındaki bölgesel mücadele nedeniyle baskı altında kaldığı spekülasyonuna yol açmıştı. Hariri'nin ev hapsinde tutulduğu da iddia edilmişti. Hariri'nin yardımcıları ve Suudi Arabistan ev hapsi iddiasını reddediyor. Ancak Lübnan Başbakanı'nın kendisinden henüz yeni bir açıklama gelmiş değil. (Dış Haberler)