İspanyolca Konuşan Dünyada Geçen Hafta: 'Güle güle İspanya' mı 'hayal ürünü' mü?

İspanya'nın özerk bölgesi Katalonya'nın bağımsızlık ilan etmesini, sosyal medyada tartışmalar izledi. Katalan parlamentosunun paylaştığı 'bağımsızlık' videosunun altında “Hoşçakal İspanya” gibi destekleyen ve “Bu video hayal ürünü” gibi karşı çıkan yorumlar göze çarptı.

Google Haberlere Abone ol

İspanya'da Katalan özerk bölgesinin bağımsızlık ilan etmesiyle birlikte Katalonya, gündemin üst sıralarına tekrar oturmuş oldu. Cuma günü ilan edilen bağımsızlığın yanı sıra haftasonu bağımsızlık karşıtlarının ve aşırı sağcıların gösterileri özellikle sosyal medyanın gündemiydi.

SAĞCILAR YEREL POLİSE SALDIRDI

Barcelona sokakları 1 Ekim referandumunun ardından bu yana hem bağımsızlıkçılara hem de bağımsızlık karşıtlarının yoğun gösterilerine sahne oldu. Ancak bağımsızlık ilanının ardından haftasonu sokağa çıkan sağcı bağımsızlık karşıtlarının, Katalan özerk yönetiminin polisi Mossos d'Esquadra'ya yönelik saldırıları, sol bağımsızlıkçılar tarafından 'İspanyol sağcıların ikiyüzlülüğü' olarak yorumlandı.

Katalan vekil Botran: İspanya solu devrimci görevi üstlenemediKatalan vekil Botran: İspanya solu devrimci görevi üstlenemedi

Saldırıdan bir kesite yer verilen Twitter paylaşımının altında, “Hoşçakalın saldırgan faşistler, hoşçakalın” ve Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker'in Madrid yönetimi yanında konum almasını eleştiren “Bu video Juncker için” yorumları yapıldı.

Saldırıların odağında sadece Mossos'lar yoktu. Katalonya'nın ulusal radyosu Catalunya Radio'nun binasına saldıran kalabalık binanın giriş katındaki kapı ve camları kırdı. Pazar gecesi yaşanan saldırı sonrasında radyonun önünde dayanışma eylemi düzenlendi.

Catalunya Radio'nun binasına yapılan saldırılara ait videolarda İspanya Başbakanı Mariano Rajoy'un partisi Partido Popular'ın (PP) meclis üyesi Javier Mulleras'ın İspanya bayrağına sarılı olarak görüntülenmesi de tartışma yarattı.

'DÜN OLDUĞU GİBİ BUGÜN DE GEÇİT YOK'

Saldırılar arasında en çok dikkat çekini ise Madrid'de gerçekleşti. Alcala de Henares'de, meclisteki Izquierda Unida partisinin bileşeni İspanya Komünist Partisi'nin (PCE) binasına bir grup neonazi saldırdı. İspanya'da son dönemde tekrar sokakta gövde gösterileri yapan neonaziler, Katalan ve Bask azınlıkların yanı sıra komünist partilere de saldırılar düzenlemekte.

Katalanları bundan sonra ne bekliyor?Katalanları bundan sonra ne bekliyor?

PCE'den yapılan açıklamada, parti üyelerinin toplantı yaptığı sırada 6 ya da 10 neonazinin binaya saldırdığı, şans eseri kimsenin yaralanmadığı duyuruldu. Saldırıyı kınadıklarını söyleyen PCE açıklamasının sonunda İspanya İç Savaşı'nda faşistlere karşı kullanılan 'No Pasaran' sloganı kullanıldı: “Dün olduğu gibi bugün de, Geçit yok!”

'HOŞÇAKAL İSPANYA' MI, 'HAYAL ÜRÜNÜ' MÜ?

Katalan yönetiminin bağımsızlık ilanına dönecek olursak, Cuma günü yapılan oylama sonrasında bağımsızlık ilan eden Katalan parlamentosu, Twitter üzerinden 'bağımsızlık' videosu paylaştı. Bölgenin tarihindeki ulusal figürlere ve olaylara yer verilen videonun altında “Hoşçakal İspanya” gibi destekleyen ve “Hahaha, bu video hayal ürünü” gibi karşı çıkan yorumlar göze çarptı.

EL PAİS'E 'PRENSES HABERİ' TEPKİSİ: ÇÖPSÜNÜZ

Normal şartlarda daha 'orta yolcu' bir profil çizmeye çalışan El Pais'de bu hafta çıkan bir haber, sosyal medyanın gündemi oldu. Katalonya'nın bağımsızlığının gündeme gelmesiyle birlikte birbirinden sert yazılara ve haberlere daha sık yer vermeye başlayan El Pais, Prenses Leonor'un üç gün önceden 12'inci yaş günü haberini yaptı.

Katalan gündeminin sıcak saatlerine, “Sorumlu, sakin, çok meraklı ve müziğe tutkun. Leobnor bu Salı 12'inci doğum gününü kutluyor” manşetiyle verilen haber, alay konusu oldu. Twitter kullanıcıları haberin altına, “Bunu bilmeden yaşayamazdım, çok teşekkür ederim”, “Bu iletişim aracı eskiden bir referanstı, şimdiyse sadece çöpsünüz”, “Bilgilendirme için teşekkürler, biz plebler, paramızın neye hizmet için kullanıldığını bilice kendimizi daha az sefil hissediyoruz” yorumlarını yaptı.

'AVRUPALI SAĞCILAR 'BİRLİK' İÇİN YALVARIYOR'

Bask bölgesinin gündeminden de Katalan referandumu hiç düşmedi. Bask sol bağımsızlıkçı Naiz'de, 'Avrupa aşırı sağcıları, 'özgür ve büyük tek İspanya' için yalvarıyor' manşetiyle yer alan haberde Ukrayna ve Fransa'dan aşırı sağcıların Madrid yönetimine desteğine dikkat çekildi.

Fransız ırkçı parti Front National'ın lideri Marine Le Pen'in babası Jean-Marie Le Pen'in "Katalan bağımsızlıkçılar Pandora'nın kutusunu açtı. Avrupa'yı parçalama tehdidi. İspanya, tek, büyük, özgür" paylaşımını, Naiz, “Katalan Cumhuriyeti'nin ilanı, Avrupalı sağcıların ilgisini uyandırdı... Le Pen, Frankocu sloganı paylaştı” ifadeleriyle paylaştı.

Naiz, aynı zamanda Ukrayna'daki neonazi oluşumu Azov Tugayları'nın İspanyolca altyazıyla paylaştığı 'Avrupa'nın sağcıları olarak birlikte hareket etmeliyiz' açıklamasına yer verdi.


CHAVEZCİLER VE DIŞ MÜDAHALE KARŞITI SÖYLEM

Venezuela'da Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun partisi PSUV'un geçtiğimiz haftalarda kazandığı eyalet seçimleri zaferinin yankıları hâlâ sürüyor. Venezuela merkezli TeleSur'da yer alan habere göre, Kurucu Ulusal Meclis'in Başkanı Delcy Rodriguez, sağ-liberal muhalefeti 'emperyalizme diz çökmekle' suçladı.

İspanyolca Konuşan Dünyada Geçen Hafta: Venezuela'ya baskılar, Maduro'ya küskünleri birleştirdiİspanyolca Konuşan Dünyada Geçen Hafta: Venezuela'ya baskılar, Maduro'ya küskünleri birleştirdi

Chavezcilerin seçim zaferinin ardından yapılan analizlerde sık sık, sağ muhalefetin yabancı devlet ve sermayeye yaptığı Venezuela hükümetine baskı çağrıların halk tarafından ters teptiği vurgulanmıştı. Seçimin ardından Rodriguez'in yaptığı 'Venezuela yabancı müdahaleleri asla hoş görmeyecektir' ifadesi gibi, Chavezci hükümetin bu yorumu daha fazla öne çıkararak söylem geliştirdiği gözlemlenmekte.

Seçimden sonra dikkat çekici analizlerde bulunan, Chavezci çizgiye yakın Mision Verdad'da 'Anti-Chavezcilik komaya girdi: İyileştirilemez bir molanın kronolojisi' başlığıyla yer alan haberde sağ muhalefetin hatalarına değinildi, Chavezcilerin muhalefetin yarattığı boşlukları iyi bir şekilde doldurduğu öne sürüldü.

İspanyolca Konuşan Dünyada Geçen Hafta: Beğenmeyen Venezuela'ya gitsinİspanyolca Konuşan Dünyada Geçen Hafta: Beğenmeyen Venezuela'ya gitsin

'ABD SINIRI KAPATIR, KÜBA AÇAR'

Her ne kadar dünya basınına fazla yansımasa da geçtiğimiz hafta Küba, dikkat çekici bir adım attı. 'Medyatik terörizme karşı' sloganıyla yayın yapan Havana merkezli Cubadebate'de yer alan habere göre Küba, ülkeyi yasa dışı yollarla terk edip ABD'ye gidenlerin geri dönüşünün yeni yılla birlikte mümkün olabilecek. Washington'daki Kübalılarla bir araya gelen Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodriguez, ülkeye göçlerdeki uygulamaların değiştirileceğini açıkladı. Rodriguez, ABD Başkanı Donald Trump'ın projesi Meksika sınırına örülen duvara atıf yaparak, "ABD sınırları kapatır, Küba ise açar" dedi.

Chavezciler seçimi nasıl kazandı?Chavezciler seçimi nasıl kazandı?