Erbil'den Kosret Resul misillemesi

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi, Haşdi Şabi liderleri dahil 11 kişi hakkında Bağdat'ta suç duyurusunda bulundu. Kürdistan Başsavcılığı, IKBY Başkan Yardımcısı Resul hakkındaki tutuklamama kararına gerekçe gösteren anayasa maddesinin Haşdi Şabi liderleri için işletilmesini istiyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY), bölgenin Başkan Yardımcısı Kosret Resul hakkında çıkarılan tutuklama kararına misillemede bulundu. IKBY Başsavcılığı, Irak ordusu ve Haşdi Şabi mensubu olan 11 kişi hakkında Erbil Mahkemesi'ne suç duyurusunda bulundu. Bu kişilerin Kosret Resul hakkındaki tutuklama kararının dayandırıldığı 226'ıncı maddeden yargılanması isteniyor.

Söz konusu kişiler arasında Haşdi Şabi'ye bağlı 'Esaibe Ehli Hak' milis grubunun Genel Sorumlusu Qeys Xezeli, Şii parlamenter Henan Fetlawi ve Türkmen parlamenter Niyazi Mimaroğlu da bulunuyor. Rudaw'ın haberine göre, Erbil Başsavcılığı’nı vekaleten yürüten Cevat Fetah Ağa, davanın Irak Anayasası’nın 226’ncı maddesi uyarınca açıldığını belirtti. Ağa, "Söz konusu kişiler hakkında peşmerge ve hükümet yetkililerine hakaret etmek ve ülke çıkarlarını korumamak suçlarından yedi yıl hapis cezası istendi" dedi.

Bağdat'ta bir mahkeme, Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'nin yardımcısı Resul'un Kerkük'e giren Irak güçlerini 'işgalci' diye tanımlamasını gerekçe göstererek tutuklanmasını istemişti. (Dış Haberler)