Erbil: Abadi'nin diyalog çağrısı olumlu

Irak'ta merkezi hükümetin, Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin bağımsızlık referandumuna misilleme olarak başlattığı Kerkük harekâtı sonrası düğüm sürüyor. Son olarak Erbil, Irak Başbakanı Haydar Abadi'nin diyalog çağrısını 'memnuiyetle karşıladıklarını' açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak ordusunun Kerkük ve çevresindeki tartışmalı bölgeleri peşmergeden alması sonrası yükselen gerilimde taraflardan siyasi mesajlar gelmeye de devam ediyor. Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) son olarak, Irak Başbakanı Haydar Abadi'nin salı günü yaptığı diyalog çağrısını memnuniyetle karşıladığını açıkladı.

Abadi Kerkük ve çevresindeki saldırının başlamasından bir gün sonra yaptığı konuşmada, yüzde 92.7 oranında 'evet' oyu çıkan bağımsızlık referandumunun 'mazide kaldığını' savunmuş; Erbil'e diyalog çağrısı yapmıştı.

'ANAYASA ÇERÇEVESİNDE MÜZAKEREYE HAZIRIZ'

Rudaw'ın aktardığına göre, Kürdistan Bölgesi Bakanlar Kurulu bugün Neçirvan Barzani ve Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani başkanlığında yapılan toplantının ardından, Abadi’nin çağrısını kabul ettiklerini açıkladı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Kürdistan Bölgesi Bakanlar Kurulu, Irak Başbakanı Haydar Abadi’nin Irak Anayasası çerçevesinde Erbil ile Bağdat arasındaki sorunların çözümü için yaptığı diyalog çağrısını, ortaklık ve ittifaklık çerçevesinde ele almaya ve müzakere yapmaya hazırdır. Aynı zamanda uluslararası toplulukların da, Erbil ile Bağdat arasında yapılacak diyaloglarda iki tarafa da yardım etmesini istiyoruz.

Kürdistan Bölgesi’ni hassas ve zorlu bir süreç bekliyor. Ancak Kürdistan halkı, geçmişte daha kötü süreçleri aştı, bugünleri de aşacağımızdan emin olsunlar. Tarihte de denendiği gibi Kürt halkının iradesi askeri müdahalelerle kırılmayacaktır. Irak’taki sorunların çözümü askeri müdahaleyle çözülmez.” 

'MAAŞLAR ÖDENECEK' İDDİASI

Öte yandan, Abadi'nin Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde memurların ve peşmergenin federal bütçeden bir süredir ödenmeyen maaşlarının verilmesi yönünde bir kararı onayladığı belirtiliyor. El Sumeriye kanalının iddiası henüz resmen onaylanmış değil. (Dış Haberler)