'El Nusra Türkiye'ye direnmeyecek'

Suriye'de gözler, El Nusra'nın itirazlarına rağmen TSK'nin gözlemci gönderme operasyonunu başlattığı İdlib'de. Astana kapsamında yapılan operasyonda Türkiye'yle birlikte hareket eden isyancı gruplar, El Nusra'nın fazla direnmeyeceğini söylüyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'nin Astana'da İran ve Rusya'yla varılan ateşkes anlaşması kapsamında İdlib'de kurulacak çatışmasızlık bölgesine gözlemci göndermek için başlattığı operasyon dünya basının da gündeminde. Astana sürecini ve dolayısıyla çatışmasızlık bölgelerini reddeden El Nusra Cephesi'yle çatışma endişesi sürerken, Türkiye'nin operasyonda birlikte hareket ettiği Suriyeli silahlı gruplardan bir komutan El Nusra'nın direnmeyeceğini söyledi.

İdlib şu an büyük ölçüde, El Kaide'nin eski Suriye kolu olan El Nusra'nın başını çektiği Heyet Tahrir el Şam'ın (HTŞ) kontrolünde. HTŞ asteşkesin Beşar Esad yönetimine boyun eğmek anlamına geleceği gerekçesiyle çatışmasızlık bölgesine karşı savaşacağını açıklamış; İdlib'e 500 gözlemci göndermesi öngörülen Türkiye ise Özgür Suriye Ordusu'yla (ÖSO) birlikte hafta sonunda operasyon başlatmıştı.

'HER ANLAŞMAYI KABUL EDERLER'

Türkiye'yle birlikte hareket eden ÖSO komutanlarından Musa Halid, operasyonda sorun beklemediklerini söyleyip HTŞ'nin büyük bir direniş sergilemeyeceği öngörüsünde bulundu. Al Jazeera'ya konuşan Halid, "Türkiye, silahlı muhalefet grupları aracılığıyla Tahrir El Şam direnen grupların hedef alınacağını açıkça iletti. Tahrir El Şam Türkiye ordusuyla savaşacak askeri kapasiteye sahip olmadığını biliyor. Bu da, kendilerine dayatılan her tür anlaşmaya boyun eğmelerine yol açacaktır" dedi.

'TÜRKLER KAN DÖKÜLMESİNİ İSTEMİYOR'

Operasyon çerçevesinde İdlib'e ilk giren ÖSO gruplarından Hamza Tugayları'nın siyasi ofisinden Hişam Eskeyf ise 'Türkiye ordusuyla Tahrir el Şam arasında ilkesel bir anlaşma olduğunu' söyledi. Eskeyf, "Türkler kan dökülmesini istemediklerini açıkça söylüyor ve bu mesajı Tahrir el Şam'a da iletmeye çalışıyorlar" diye konuştu. (Dış Haberler)

Etiketler Suriye El Nusra İdlib