Myanmar'da Müslümanlar çatışmalardan kaçıyor

Myanmar'da binlerce Müslüman çatışma bölgesinden kaçmaya çalışıyor. BM, hükümeti soykırım yapmakla suçluyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Güneydoğu Asya ülkesi Myanmar'da Müslümanların çoğunlukta olduğu Arakan bölgesinde çatışmaların yeniden alevlenmesi üzerine, binlerce kişi kaçarak Bangladeş sınırına sığındı. Bangladeş polisi, sınırı geçmek isteyen Arakanlı Müslümanları (Rohingyalar) geri çeviriyor.

Cuma günü bir grup isyancı ve ordu arasında başlayan çatışmalarda bıçaklar, ilkel bombalar ve sopalar kullanıldı. İsyancıların 30 karakol ve bir askeri üsse saldırdığı bildirilirken, Myanmar ordusu bölgedeki silahlı militanlara yönelik operasyon yaptığını iddia ediyor.

ORDU MÜSLÜMANLARI ÖLDÜRÜYOR

Kuzeyde bulunan Rakhine bölgesiyle Bangladeş sınırında sıkışıp kalan Arakanlı Müslümanlar, işkenceye maruz kaldıklarını, gençlerin Myanmar ordusu tarafından öldürüldüğünü söylüyor.

Cuma gününden bu yana Arakan'da yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği düşünülüyor. Arakan'da 1 milyondan fazla Rohingyalı Müslüman yaşıyor. 70 yıl boyunca ülkeyi yönetmiş olan askeri cunta, Arakanlıların Myanmar'a ait olmadığını savunuyor. BBC Burmaca Editörü Tin Htar Swa seçimler yapıldıktan sonra sivil hükümetin geçen sene işbaşına gelebildiğini İçişleri, güvenlik ve sınır kontrolünün hâlâ ordu kontrolünde olduğunu hatırlatıyor.

Nüfusun çoğunluğunun Budist olduğu Myanmar'daki Müslümanlar, vatandaşlık da dahil olmak üzere birçok temel haktan yoksun durumda. Arakanlılara serbest dolaşım ve eğitim hakkı tanınmıyor. Birleşmiş Milletler (BM), Myanmar'ı Arakan Müslümanlarına "etnik temizlik yapmakla" suçluyor. Papa Francesco da Pazar ayininde Arakanlı Müslümanlara destek mesajı gönderdi. (Dış Haberler)