Almanya'dan Erdoğan'a tepki: Ulusal egemenliğimize görülmemiş müdahale

Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Almanya'da Türkiye düşmanı partilere oy vermeyin' çağrısına "Ulusal eğemenliğimize görülmemiş bir müdahale" diye tepki gösterdi. SPD lideri Martin Schulz ise "Erdoğan ölçüyü tamamen kaçırdı" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel, Erdoğan'ın Almanya'daki Türkiye kökenli seçmenlere, 24 Eylül'deki Almanya genel seçimleri öncesinde yaptığı 'Türkiye düşmanı' diye nitelediği partilere oy vermeme çağrısına tepki gösterdi. SPD lideri Schulz da Erdoğan'ın çıkışını sert ifadelerle eleştirdi.

DW Türkçe'nin aktardığına göre Gabriel, RedaktionsNetzwerk medya grubuna yaptığı açıklamada "Erdoğan'ın Almanya'daki seçim kampanyasına müdahale etmesi, Alman halkını birbirine düşürmeye çalıştığını gösteriyor. Bu, ülkemizin egemenliğine yönelik eşi benzeri görülmemiş bir saldırıdır" dedi.

'ALMANYA'DA ERDOĞAN'IN TÜRKİYE'DE YOK ETMEK İSTEDİĞİ ŞEYLER VAR'

Gabriel, Almanya'daki tüm seçmenlerden Erdoğan'ın nüfuz etme çabalarına karşı koymalarını istedi ve şöyle dedi: "Bizi birbirimize düşürmek isteyenlere karşı bu oyuna gelmediğimizi gösterelim. Almanya'da hangi milliyetten olursa olsun insanlar Erdoğan'ın Türkiye'de yok etmek istediği şeyleri buluyor: Özgürlük, hukuk devleti ve demokrasi" şeklinde konuştu.

SCHULZ: ERDOĞAN ÖLÇÜYÜ TAMAMEN KAÇIRDI

Erdoğan'ın sözlerine Sosyal Demokrat Parti SPD'nin lideri Martin Schulz da bir tweet ile tepki gösterdi. Schulz "Erdoğan ölçüyü tamamen kaçırdı" ifadesini kullandıktan sonra "Özgür ve demokratik Türkiye için mücadele edenlerin daha da çok yanında olacağız" diye sürdürdü.

Schulz'un lideri olduğu SPD seçimlerde her ne kadar koalisyon ortağı Başbakan Merkel'in Hristiyan Demokrat Partisi'nin rakibi ise de Türkiye ile ilgili politikalar üzerinde genel olarak ortaklaşıyorlar.

Muhalefetteki Yeşiller ise Ankara'ya karşı daha sert bir politika izlenmesini istiyor.

6 maddede Türkiye-Almanya krizi6 maddede Türkiye-Almanya krizi

ALMANYA TÜRK TOPLUMU BAŞKANI'NDAN TEPKİ

Erdoğan'a Almanya'daki Türk ve Kürt derneklerinden de eleştiri geldi. Almanya Türk Toplumu adlı dernekten yapılan açıklamada, Türkiye kökenli Alman vatandaşlarına seçimlere katılma çağrısı yapıldı. Almanya Türk Toplumu Başkanı Gökay Sofuoğlu, "Demokrasi ile ilgili konularda derse ihtiyacımız yok. Erdoğan'ın Almanya'daki Türkler üzerinde sahip olmak istediği 'baba' tutumu artık sona ermeli" şeklinde konuştu.

Almanya Kürt Toplumu Genel Sekreteri Cahit Başar ise Erdoğan'ın tutumunu "benzeri olmayan bir utanmazlık" olarak nitelendirdi. Başar, "Türk hükümetinin etkisi altında bulunan DİTİBya da UETD gibi örgütlerin, Cumhurbaşkanı'nın çağrısını uygulamaya koymaya çalışacaklarını" savundu.

Almanya Kürt Toplumu, Almanya'daki tüm Türk ve Kürt kökenlilere, Erdoğan'ın çağrısına karşı koyup seçimlerde Almanya'daki demokratik partilere oy vermeleri çağrısında bulundu.

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün, Almanya'da 24 Eylül'de yapılacak genel seçimlerle ilgili olarak, bu ülkede yaşayan Türklere çağrıda bulunarak, "Almanya'daki bütün soydaşlarıma diyorum ki sakın bir yanlışa düşüp de Ne Hristiyan Demokratları ne SPD'yi (Sosyal Demokrat Parti) ne Yeşilleri desteklemeyin. Bunların hepsi Türkiye düşmanıdır" demişti.

Erdoğan'dan Almanya'daki Türklere: Türkiye düşmanlarına oy vermeyinErdoğan'dan Almanya'daki Türklere: Türkiye düşmanlarına oy vermeyin