Emekli generallerden Trump'a uyarı

Amerikan ordusunda general rütbesinde görev yapmış 38 emekli askerden, İran'a karşı sert söylem kullanan Başkan Trump'a açık mektup: Silahlı güçlerin hayatı, her diplomatik seçenek tüketilmeden riske atılmamalı ve diplomasi de, bugünkü yakıcı söyleme feda edilmemeli.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Uluslararası toplumun Barack Obama döneminde İran'la yaptığı tarihi nükleer anlaşma hakkında "Tarihin en kötü anlaşması" diyen ABD Başkanı Donald Trump'a eski generallerden uyarı geldi. Amerikan ordusunda general rütbesinde görev yapmış 38 emekli asker, Trump'a açık mektup yazarak anlaşmayı anlaşmayı desteklemesini istedi.

Mektup, Trump yönetiminin anlaşmaya yeniden onay vermesi için Kongre tarafından tanınan sürenin pazartesi günü dolması öncesinde gönderildi. Emekli generaller, İran'ın yaptırımların hafifletilmesi karşılığında santifüjlerinin üçte ikisini yok ettiğine, hassas uranyum stokunun yüzde 98'ini teslim ettiğine ve ağır su reaktörünün merkezine beton döktüğüne dikkat çekti.

Mektupta, seçim kampanyasından bu yana İran'a askeri müdahale tehdidini yeniden gündeme getiren Trump'a şöyle seslenildi: "Yönetiminizi, nükleer anlaşmanın sağladığı ulusal güvenlik yararlarını tanımaya ve İran'la gerilimi tırmandırmanın askerlerimizi sokacağı riskleri doğru değerlendirmeye çağırıyoruz. Her şeyin ötesinde, savaşın yolunu açacak saldırgan bir duruş benimsememeliyiz. Silahlı güçlerin hayatı, her diplomatik seçenek tüketilmeden riske atılmamalı ve diplomasi de, bugünkü yakıcı söyleme feda edilmemeli." (Dış Haberler)