Kıbrıs müzakereleri kavgayla bitti

Karşılıklı ithamların ardından Kıbrıs müzakereleri karşılıklı suçlamalar ve 'bağrışmalarla' tekrar çöktü. Çavuşoğlu, "BM Misyonu'yla çözüm imkansız" diyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsviçre'nin Crans-Montana kentinde 10 gündür devam eden Kıbrıs Konferansı herhangi bir uzlaşmaya varılamadan sona erdi. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres,tarafların güçlü katılımı ve kararlılığına rağmen bir anlaşmaya varılamadığı için 'üzgün olduklarını' ifade etti.

Guterres hem Türk tarafı hem de Rum tarafını ikna edebilmek için dün İsviçre'ye uçmuştu. ABD Başkan yardımcısı Mike Pence de KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum tarafı Nikos Anastasiadis'i telefonla arayarak 'bu şansı kaçırmamaları' mesajını vermişti.

'RUMLAR DÖNÜŞÜMLÜ BAŞKANLIKTA TAVİZE HAZIRDI'

Gözlemci diplomatlar Türk askerlerin tamamının çekilmesini talep eden Rumlara çok az taviz verdiğini, öte yandan Rumların dönüşümlü Cumhurbaşkanlık gibi kilit bir başlıkta taviz vermeye hazır olduklarını iddia ediyor. Rum tarafının sözcüsü Nikos Christodoulides, Türkiye'nin Kıbrıs'a müdahale hakkından veya adada asker bulundurma hakkından vazgeçmeye yanaşmadığını ifade etti. Guterres bu sabah saat 2.00 civarında tarafların karşılıklı olarak birbirlerini suçlayıp bağırmaya başlamasıyla oturumu kapatmak zorunda kaldı.

'BM MİSYONUNUN BİR ANLAMI KALMAMIŞTIR'

Kıbrıs sorununa adil, kapsamlı ve sürdürülebilir bir çözüm bulunabilmesi amacıyla Türkiye olarak her türlü katkıyı sağladıklarını söyleyen Dışişleri bakanı Mevlüt Çavuşoğlu "Son 15 yıldır, iktidara geldiğimiz günden bu yana Kıbrıs sorununa adil ve kalıcı bir çözüm bulabilmek için Annan Planı'nın maalesef Rumlar tarafından reddedilmesine rağmen her türlü katkıyı sağladık. Ayrıca Kıbrıs Türk tarafının bu süreçte yapıcı rolünü de takdirle karşıladığımızı vurgulamak isteriz. Kalıcı ve adil bir çözüm için Kıbrıs Türk tarafı müzakere masasında her zaman üzerine düşeni yapmıştır" diyerek bu sonucun BM iyi niyet misyonu parametreleri içerisinde bir çözümün imkansızlığını ortaya koyduğunu ve artık bu parametrelerde ısrar etmediğini belirtti.

Antonio Guterres bu görüşmelerin başarısız olmasının başka bir girişim olmayacağı anlamına gelmediğini vurguladı. BM diplomatları yıllardır devam eden tıkanıklığa rağmen aslında Kıbrıs sorununun Güney Sudan, Suriye, Yemen, Ukrayna, Libya ve Kore gibi krizlerden 'çok daha kolay' çözülebileceğini düşünüyorlar. (Dış Haberler)