BM Kıbrıs'ta çatışma riski görüyor

BM Kıbrıs Özel Temsilcisi Barth Eide, bölgede çatışma riskine dikkat çekiyor. Eide müzakerelerin tekrar çözüm eksenine oturtulması gerektiğini savunuyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Birleşmiş Milletler (BM) Kıbrıs’ta Türkiye ile Kıbrıs Rum tarafı arasında doğal gaz yatakları ile ilgili önümüzdeki haftalarda gündeme gelebilecek bir çatışma riski nedeniyle tedirginlik duyuyor. BM’nin tedirginliğini BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Espen Barth Eide Atina'da Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias ile bir araya geldi. To Vima gazetesine konuşan Eide, Kıbrıs’ın geleceğiyle ilgili önemli mesajlar verdi.

Kıbrıs’ın açıklarında, önümüzdeki haftalarda büyük bir gerginliğin gündeme gelebileceğini vurgulayan Eide çözüm sürecinin önemine atıfta bulunuyor.

To Vima’nın Kıbrıs’taki olası bir çatışma riski ile ilgili sorusuna Eide şu yanıtı veriyor: “Tabii ki tedirginim ve kaygılanıyorum. Müzakerelerin tekrardan çözüm eksenine oturmasının önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü bu bizi bekleyen bir kriz için en iyi ilaç”.

Açıklamaları çerçevesinde Eide Kıbrıs’ın geleceği ile ilgili olarak Türkiye’yi yakından alakadar eden mesajlar verdi. Geçtiğimiz aylarda iki liderliğin müzakere masasında ilerleme kaydettiğini ve yakınlaşmalara imza attığını vurgulayan Eide müzakere sürecinde sona yaklaşıldıkça iki tarafın bazı geri adımlar atmak zorunda olduğunu kavradığını ve bunun türlü zorluklar doğurduğunu açıklıyor.

Son aylarda iki liderlik arasında güven bunalımı yaşandığını kaydeden Eide bu olumsuz gelişmeye rağmen iki baş müzakerecinin yakınlaşmalara odaklanmaya devam ettiğini vurguladı.

Yeni Cenevre Zirvesi’nin kilidinin BM’nin elinde olmadığını vurgulayan Eide metodoloji ile ilgili olarak Kıbrıs Rum tarafının öne sürdüğü “ilkin beni ilgilendiren güvenlik konusunu ele alalım” ve Kıbrıs Türk tarafının dillendirdiği “tüm konuları birbirleri ile ilintili bir şekilde ele alalım” tezlerinin haklı olduğunu ancak bu tezler arasında köprü rolü oynayacak olan formüllerin bulunmasının zor olduğunu vurguluyor. Eide ayrıca Türkiye ve Yunanistan’ın müzakerelerin devam etmesinden yana tavır koyduğunu açıkladı.

RUM TARAFI TEPKİLİ, ÇAVUŞOĞLU KKTC YOLCUSU 

Eide’nin açıklamaları Kıbrıs Rum tarafının tepkisini çekti. Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis ve ekibi Eide’nin açıklamalarına “olası Türk saldırganlığını savunma” adımı olarak ele alıp BM'ye sert eleştiriler yöneltiyor.

Bu arada, Atina’daki temaslarının ardından Ankara’ya geçecek olan Eide’nin yarın Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya gelmesi planlanıyor.

Kıbrıs’ta yayın yapan Kıbrıs Postası’nın geçtiği yeni habere göre, Eide ile temaslarından sonra Çavuşoğlu’nun Perşembe günü KKTC’ye geçmesi ve Kıbrıs Türk liderliği ve siyasi partileri ile durum değerlendirmesi yapması bekleniyor.